Misterele boiliesurilor (3) - Teoria HNV
Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.
LIPIDELE
De-a lungul anilor, s-a discutat enorm despre continutul de grasimi (lipide) al boiliesurilor. A fost o vreme in care multa lume folosea cantitati excesive de ulei, mergand chiar pana la a hidrata cu ulei de somon boiliesuri pe baza de faina de peste, in ideea ca uleiul contribuie la atractie. Nu m-as mira ca ideea sa fi aparut dintr-o gluma, fiindca un „smecher" a lansat un zvon ca sa-i induca pe altii in eroare. Au inceput sa apara crapi morti pe mai multe ape, in acelasi timp, iar cand li s-a facut autopsia s-a constatat ca nu stateau prea bine cu sanatatea - cum se intampla, de altfel, cu majoritatea pestilor morti! Dupa asta, bunul simt in privinta folosirii uleiurilor a prevalat din nou si, din fericire, prevaleaza si astazi.
Pentru crap, uleiul este sursa de energie cea mai usor de folosit, de aceea e bine sa avem grija sa-i oferim un nivel optim. In felul acesta, proteina din nada va fi utilizata pentru dezvoltarea tesuturilor, iar grasimile, pentru energie. S-a constatat ca, daca se introduce in alimentatie un ulei adecvat intr-o doza corecta, necesarul de proteina al pestilor tineri poate fi coborat de la 38% la 33%. Asta arata cat de utile pot fi lipidele. Pariez ca multi pescari nu-si pun problema, gandindu-se ca uleiurile nu fac bine crapului, mai ales iarna. Dupa parerea mea, un ulei corect ales, care sa ramana in stare lichida la temperaturi sub 4 grade Celsius, combinat cu un emulsifiant natural care sa ajute digestia pestelui pe vreme foarte rece, este un ingredient pretios in orice boiliesuri HNV.
Ce inseamna aici "adecvat"? Inseamna ca ne intoarcem la ideea de baza, aceea de a-i asigura crapului toate cerintele nutritive. Toate, in sensul cel mai strict al cuvantului. Crapii au nevoie in alimentatie de acizii grasi Omega 3 si 6. Daca vrem sa putem spune ca boiliesurile noastre au o valoare nutritiva ridicata, trebuie sa ne asiguram ca lipidele din nada contin acesti acizi grasi esentiali.
Acesta a fost cel mai dens articol de pana acum si sper sa nu va fi plictisit prea tare, dar e genul de informatie care nu apare prea des in reviste si e bine sa fie publicata macar o data. In articolul urmator, vom arunca o privire asupra ingredientelor pe care le folosim in boiliesurile HNV si asupra motivelor pentru care le folosim. Intre altele, vom cauta si o explicatie pentru eficacitatea fainii de peste in nade, eficacitate evidenta pentru toata lumea, mai putin pentru stiinta!
Traducere de Vlad Pavlovici





