Misterele boiliesurilor (3) - Teoria HNV

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 14 martie 2013 0 comentarii

CARBOHIDRATII

 

Exemplul de mai sus demonstreaza intr-o forma foarte simplificata cum se stabileste profilul aminoacid al boiliesurilor in functie de sursele de proteina. Incepi prin a alege principala sursa de proteina si verifici care sunt aminoacizii limitativi. Dupa care adaugi alte surse de proteina, pana cand acoperi tot necesarul de aminoacizi. Ca lucrurile sa fie cat mai clare, nu am inclus in discutie efectele tirosinei si cistinei asupra fenilalaninei si, respectiv, metioninei, dar cine vrea sa isi faca nadele urmand aceste principii trebuie sa le ia in considerare. De asemenea, nu am tinut seama de continutul de aminoacizi al celorlalte ingrediente care intra in boilies, cum ar fi in primul rand ouale. In practica, toti acesti factori trebuie luati in calcul, pentru a evita risipa si efectele negative de care vorbeam.

Misterele boiliesurilor 3.2

E foarte greu sa gasesti informatii complete cu privire la cei mai buni carbohidrati care pot fi inclusi in boilies. Din informatiile mele, crapul este incapabil sa valorifice carbohidratii la fel de bine ca alte specii. Mamiferele, de pilda, pot obtine 4 calorii dintr-un gram de carbohidrati, in timp ce crapul obtine doar 1,6. Cand au aparut primele boiliesuri pe baza de carbohidrati, cu multi ani in urma, au fost botezate rapid "deseuri". Astazi, ne putem da seama ca expresia contine chiar mai mult adevar decat ne-am fi gandit initial. Pe de alta parte, carbohidratii care se pot digera ofera un surplus de proteina pentru dezvoltarea tesuturilor. Cele mai digerabile surse de carbohidrati intr-o nada sunt graul si apoi porumbul.

Misterele boiliesurilor 3.9

Studii stiintifice au aratat ca un crap poate valorifica eficient o alimentatie care include un procent de 25% carbohidrati, in timp ce o alimentatie cu peste 40% carbohidrati a condus la o scadere a ritmului de crestere si a capacitatii de a metaboliza hrana, fiind mai putin digerabila. Daca va intereseaza o nada care sa faca bine pestelui, intrebati producatorul care este nivelul de carbohidrati inainte sa dati banii pe ea. Mai avem pana cand ingredientele din boilies vor fi trecute obligatoriu pe ambalaj, dar sunt tot mai multi producatori care se preocupa de valoarea nutritiva a nadelor si sunt gata sa stea de vorba cu potentialii clienti.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma