Misterele boiliesurilor (3) - Teoria HNV
Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.
DEFICITUL DE AMINOACIZI
Ca sa ne dam seama daca o anumita sursa de proteina este recomandata sau nu intr-o nada, trebuie sa vedem in ce masura profilul ei aminoacid se potriveste cu necesitatile pestelui. In felul acesta, aflam valoarea ei nutritiva reala. "Sursa" inseamna aici ingredient, sa zicem o faina de peste. Cand comparam profilul acestui ingredient cu acela al necesarului crapului, s-ar putea sa constatam ca unii aminoacizi esentiali din profilul ingredientului sunt sub nivelul de care are nevoie crapul. Acesti aminoacizi aflati in doze insuficiente se numesc "limitativi". Aminoacidul cel mai deficitar poarta numele de "primul aminoacid limitativ".
Pentru a da un exemplu, am notat alaturi necesarul de aminoacizi esentiali al crapului (luand ca baza un nivel proteic de 38,5%) si profilul unui ingredient folosit in nada, de pilda, extract de plasma de sange. Aminoacizii limitativi sunt notati in paranteza, in ordinea deficientei.
Necesarul de aminoacizi |
Profilul extractului de plasma |
Arginina = 4,3% |
4,9% |
Histidina = 2,1% |
5,0% |
Izoleucina = 2,5% |
3,1% |
Leucina = 4,3% |
10,6% |
Lizina = 5,7% |
9,3% |
Metionina = 4,1% |
1,1% (1) |
Fenilalanina = 6,5% |
5,3% (2) |
Treonina = 3,9% |
6,4% |
Triptofan = 0,8% |
0,7% (3) |
Valina = 3,6% |
7,0% |
In acest caz, primul aminoacid limitativ este metionina. Extractul de plasma ii ofera crapului doar 26% din necesarul de metionina - nu e bine! Avem nevoie sa ridicam nivelul nutritiv al nadei folosind o a doua sursa de proteina, care sa fie relativ bogata in metionina si in fenilalanina si triptofan (ceilalti doi aminoacizi limitativi ai extractului de plasma). In felul acesta, continutul proteic al nadei va acoperi integral cerintele pestelui.
Ca sa ajungem aici, trebuie sa avem grija sa nu combinam ingrediente care vor furniza un exces de proteina, pentru ca orice exces apasa inutil asupra metabolismului crapului. Daca excesul nu este necesar pentru crestere, vindecare sau alte functii metabolice, atunci fie va fi depozitat sub forma de grasime, fie va fi eliminat din sange si apoi din corp. Asta nu va fi o problema in perioada calda a anului, cand cea mai mare parte a excesului de proteina va fi valorificata cumva. Va deveni o problema insa in perioadele reci, cand metabolismul este mult incetinit, sau in perioadele de canicula, cand nivelul de oxigen solvit este foarte scazut.





