Strategii, nade, echipamente (1)
Cartea de vizita a lui Steve Briggs este fabuloasa. Ca pescar de concurs, a castigat doua Cupe Mondiale. Ca pescar de trofee, are sute crapi mari prinsi pe lacuri din toata lumea. Statistic, este singurul pescar in palmaresul caruia figureaza crapi de peste 50lb din sase tari. Este autorul a sute de articole, a doua carti de anvergura si a numeroase filme. In prezent, este consultant pentru firmele britanice Solar si Nash.
ALEGEREA SI INTRETINEREA BOILIESURILOR
Abia cand am devenit consultant pentru firma lui Rod Hutchinson am inceput sa-mi dau seama ce diferenta poate face o nada buna. Nu vreau sa fiu gresit inteles, pana atunci folosisem multe nade bune de la Richworth, Geoff Kemp sau Carp Company, dar cand am intrat in echipa lui Rod am avut acces la mai multa nada ca niciodata si, pentru prima oara, aveam la dispozitie un serviciu de rulaj care putea sa-mi aduca la usa orice nada voiam, pregatita dupa specificatiile mele. Evident, astazi toata lumea poate apela la firme specializate de rulaj, ceea ce iti usureaza mult viata. Primul meu succes important a venit la Monster Crab, unul dintre mixurile pe baza de faina de peste produse la vremea aceea de Rod, combinat cu aroma Monster Crab si Shellfish Sense Appeal. Am prins tone de crap cu nada asta si tot cu ea am castigat si Cupa Mondiala din 2000, alaturi de Tim Paisley. Daca strategiile si echipamentul difera de la un lac la altul, nada ramane mult mai stabila si, in general, o nada buna e buna peste tot. Monster Crab era un mix cu care ma duceam oriunde. Am dat cu el pana cand, la un moment dat, am facut o partida pe Sarulesti impreuna cu Simon Crow si firma de rulaj n-a avut pe stoc suficient Monster Crab, asa ca l-a combinat in doze egale cu Addicted, alt mix de la Hutchinson. MC/Addicted s-a dovedit a fi o nada atat de buna, incat a ajuns pe primul loc in topul vanzarilor. As avea incredere si astazi in nada asta, pe orice lac.
Intre timp, insa, am trecut la nadele de la Solar si rezultatele au fost la fel de bune, daca nu chiar mai bune! Prima oara cand am dat cu celebrul Club Mix am prins o serie de crapi de pana la 26kg si am stiut ca o sa fie o nada buna, cum a si fost. Alta nada care imi place de la Solar e BYT, un mix putin diferit de majoritatea celorlalte, insa crapii se dau in vant dupa el. De asta cred ca viitorul apartine unei nade de calitate. Ce se poate spune insa despre cantitatea de nada necesara la o partida sau despre marimea boiliesurilor? Sfatul cel mai bun pe care i l-as da oricui este sa culeaga cat mai multe informatii inaintea unei partide. Sunt tot felul de lucruri pe care e bine sa le stii: cat crap are balta, daca sunt specii deranjante, de exemplu raci sau somn pitic, daca exista congelatoare puse la dispozisia pescarilor si asa mai departe... Si inca un lucru care poate fi important: in ce consta hrana naturala a crapului? O sa revin la asta peste putin timp.
Daca alegi o nada de calitate, atunci o vei folosi probabil in stare proaspata. Multe balti ofera acum clientilor posibilitatea de a-si tine nada la congelator, dar trebuie sa verifici din timp. Unii prefera sa-si puna boiliesurile la uscat pe parcursul partidei, dar daca vremea e umeda atunci vor fi probleme. Din experienta mea, boiliesurile nu se usuca bine in asemenea conditii si, mai devreme sau mai tarziu, vor incepe sa mucegaiasca. Am constatat ca e mai bine sa le lasi in masina, intr-o cutie de carton sau ceva similar, pentru ca aerul din interiorul masinii e mai uscat. Atat ca o sa-ti cam imputa masina. De asta prefer sa-mi deshidratez boiliesurile inaintea partidei. Deshidratarea scoate (aproape) tot lichidul din ele si le pastreaza optim pe termen lung. Valoarea nutritiva nu e efectata sau e influentata intr-un grad nesemnificativ, in schimb pastrarea si folosirea boiliesurilor devine mult mai simpla, in special acolo unde nu ai congelator. Oricine poate sa-si usuce boiliesurile sau poate sa ceara firmei care le ruleaza sa i le dea gata uscate. Mi-am uscat multe bile singur si cel mai bun mod este sa le pui fie in tavi de plasa, fie in saci de boilies si sa le tii undeva unde e uscat si, daca se poate, cald. Boiliesurile trebuie amestecate sau scuturate de cateva ori pe zi. Timpul de uscare depinde de compozitia lor si de cat de tari vrei sa fie. Nimeni nu trebuie sa-si faca griji ca vor fi prea tari, n-am constat ca pestele sa fie deranjat nici de cele mai dure boiliesuri. Oricum, odata ce ajung in balta, se inmoaie de la o ora la alta. Se pot si rehidrata inainte de folosire, metoda care a devenit foarte populara in ultimii ani.





