Proteine predigerate
Pescar de crap celebru si scriitor profesionist. Pescuieste la crap de la sfarsitul anilor 60. Incepand din anii 80, colaboreaza cu zeci de reviste din Marea Britanie si restul Europei. A publicat mai multe carti pe teme de nada. Cea mai cunoscuta este "The Beekay Guide to Carp Baits". In calitate de consultant, a colaborat cu firme de anvergura ca Daiwa sau Fox. In prezent, este consultant pentru Haith's si Nutrabaits.
GUSTUL
La prima vedere, utilizarea unei proteine pre-digerate - adica a unui hidrolizat - ar trebui sa imbunatateasca nada fara sa mai fie nevoie sa te complici cu enzime dificile, pentru a atinge un grad precis de hidrolizare. In fond, produsul a fost obtinut intr-un mediu controlat strict de fabricant, iar procesul a fost oprit cu precizie in momentul dorit. Daca folosesti o caseina cu un grad de hidrolizare de 35%, poti sa fii sigur ca 35% din proteina continuta au fost pre-digerate. In forma aceasta, proteina devine mult mai usor detectabila sub apa, iar caseina respectiva reprezinta o sursa de hrana mult mai buna decat caseina obisnuita. Derivatele din zer, peste sau soia pot fi hidrolizate in acelasi fel... e prea frumos ca sa fie adevarat, nu-i asa?
Din pacate, exista o problema. Problema multor hidrolizati este ca au un gust amar. Cu cat gradul de hidrolizare (procentul % DH) este mai ridicat, cu atat este mai mare probabilitatea aparitiei unor peptide amare. Asta se vede mai ales la proteinele din lapte si de aceea majoritatea fabricantilor nu produc caseina hidrolizata cu un grad de hidrolizare mai mare de 45%. Gustul neplacut este rezultatul aparitiei unor aminoacizi amari, in momentul hidrolizarii proteinei in peptide mai mici. Acesti aminoacizi sunt de obicei incuiati in interiorul proteinei intacte si nu vin in contact cu organele gustative. Cand sunt insa expusi unei reactii chimice, gustul lor acid si amar devine sesizabil.
De aceea, hidrolizatii care urmeaza sa fie inclusi intr-o nada de crap trebuie alesi cu mare grija. Fara discutie, hidrolizatii de zer si peste sunt mult mai buni la gust, dar si in ei se gasesc uneori aminoacizii amari. Una dintre cele mai bune solutii in acest caz este, evident, folosirea unui indulcitor - insa nici asta nu e pe deplin satisfacator. Trebuie sa spun ca nu sunt pe deplin convins ca hidrolizatii sunt ingredientul "perfect", cum par a fi la prima vedere. Mai binele este inamicul binelui si un grad de hidrolizare prea mare poate avea mai degraba un efect negativ, decat unul pozitiv. In plus, hidrolizatii sunt foarte scumpi, in comparatie cu alte produse sau cu tratamentele enzimatice alternative. Folosirea lor trebuie bine gandita.





