Proteine predigerate
Pescar de crap celebru si scriitor profesionist. Pescuieste la crap de la sfarsitul anilor 60. Incepand din anii 80, colaboreaza cu zeci de reviste din Marea Britanie si restul Europei. A publicat mai multe carti pe teme de nada. Cea mai cunoscuta este "The Beekay Guide to Carp Baits". In calitate de consultant, a colaborat cu firme de anvergura ca Daiwa sau Fox. In prezent, este consultant pentru Haith's si Nutrabaits.
HIDROLIZA
In procesul de digestie, care ne intereseaza pe noi, compusii sunt simplificati prin hidroliza, rezultand produse finite mai usor digerabile. De exemplu, amidonul este hidrolizat in glucide mai simple, cum e glucoza. In trecut, se foloseau de obicei temperaturi ridicate si solutii extrem de acide sau de alcaline pentru a descompune proteinele cu ajutorul enzimelor, insa aparitia procesului de hidrolizare a proteinelor prezinta mai multe avantaje, in special faptul ca se lucreaza cu solutii mai slabe si temperaturi mai scazute pentru a declansa reactia dorita. Nivelul coborat de temperatura poate avea o mare importanta.
Stim ca proteinele sunt afectate de temperaturi ridicate. Uiteti-va ce se intampla cu un ou fiert. Proteinele se coaguleaza, iar unele se distrug. Temperaturile joase ajuta la protejarea unui volum mai mare de proteina, ceea ce imbunatateste valoarea nutritiva a hranei. Ca atare, orice produs care n-a fost prelucrat termic la mari valori de temperatura va fi un ingredient mai bun intr-o nada decat produsul expus la temperaturi foarte ridicate, in procesul de fabricatie.
Un hidrolizat este acel produs tratat enzimatic pentru a da nastere unei reactii care sa rupa lantul peptidic. In majoritatea cazurilor, hidrolizatul este rezultatul solid (o pudra) al unui proces care implica numai lichide. Procesul de hidrolizare poate fi oprit in orice moment al reactiei, ceea ce inseamna ca se se pot obtine produse cu un grad precis si cunoscut de hidrolizare. Gradul de hidrolizare depinde de durata reactiei si de procentul de descompunere a proteinei avut in vedere. Reactia permite un control al gradului de hidrolizare si se exprima procentual sub forma: % DH (degree of hydrolysis, grad de hidrolizare). Nu toti hidrolizatii sunt sub forma de pudra, se pot obtine si hidrolizati lichizi. Totusi, cei sub forma de pudra sunt mai stabili si mai usor de incorporat intr-o nada. Intreg procesul enzimatic este controlat strict, iar pH-ul poate fi modificat pe parcursul reactiei. In acest fel, se poate urmari indeaproape descompunerea proteinei si se poate opri reactia exact in momentul dorit, pentru a obtine o pudra hidrolizata cu un coeficient DH cunoscut si cu un grad de predigerare precis.





