Proteine predigerate
Pescar de crap celebru si scriitor profesionist. Pescuieste la crap de la sfarsitul anilor 60. Incepand din anii 80, colaboreaza cu zeci de reviste din Marea Britanie si restul Europei. A publicat mai multe carti pe teme de nada. Cea mai cunoscuta este "The Beekay Guide to Carp Baits". In calitate de consultant, a colaborat cu firme de anvergura ca Daiwa sau Fox. In prezent, este consultant pentru Haith's si Nutrabaits.
ENZIMELE
Enzimele si mai ales proteinele predigerate, tratate enzimatic si cunoscute sub numele de hidrolizati, joaca un rol foarte semnificativ in nadele de crap moderne. De-a lungul anilor, am scris deseori despre aceste proteine complexe, insa multi continua sa fie interesati de ele. Cu riscul de a-i plictisi de moarte pe unii, dar si cu speranta de a face putina lumina pentru cei interesati de subiect, dedic acest articol proteinelor complexe, enzimelor si relatiei lor stranse cu vitaminele si mineralele.
Enzimele au un rol specific si servesc unor scopuri precise. Enzimele care ajuta la digestie descompun proteinele complexe in entitati mai usor digerabile. Toate proteinele sunt formate din aminoacizi grupati in lanturi de proteine numite legaturi peptidice. Prin folosirea unei enzime, legatura peptidica se desface si converteste o doza mai mare din proteina disponibila in hrana. Vi se pare simplu? Ce bine ar fi!
Toate enzimele au anumite valori de pH si de temperatura la care lucreaza, dincolo de care pur si simplu nu-si fac treaba. Pentru a le folosi la un nivel optim intr-o nada de crap, ar fi nevoie de o bucatarie cu dotarea unui laborator stiintific si de o gama de instrumente care ar face cinste unui program spatial! Evident, nu toate enzimele pot fi utilizate in nade de crap, insa unele se pot folosi pentru a imbunatati nada. Exista si produse tratate enzimatic, care furnizeaza proteine in stare predigerata. Aceste produse, cunoscute sub numele de hidrolizati sau proteine hidrolizate, se obtin in parte printr-un proces numit hidroliza. In linii mari, hidroliza se defineste ca o reactie chimica intre un compus organic si apa, prin care compusul organic se descompune.





