Misterele boiliesurilor (5) - Tehnici de mare atractie
Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.
NADA CARE IESE IN FATA
Cand alegeti aditivii pe care sa-i includeti in nada, incercati sa va bazati mai putin pe felul in care miros. Motivul fundamental, asa cum cred ca am mai spus-o, este ca simtul mirosului la crap este complet opus felului in care simtim noi mirosurile. Pentru oameni, mirosul inseamna perceperea unui gaz sau compus volatil. Pentru crap, inseamna detectarea unor compusi solubili.
Un ingredient care miroase a banane sau ananas e putin probabil sa fie detectat de crap si, ca atare, ocupa inutil spatiu intr-o nada, in locul altuia care ar putea fi cu adevarat folositor. Sigur, ingredientele cu miros de fructe prind mult peste, dar il prind in pofida etichetei lor olfactive, nu datorita ei. Dupa parerea mea, semnalul transmis de ingredientele din mix este cel care prinde crap, iar crapul poate detecta valoarea nutritiva oriunde.
Trebuie sa recunosc ca, dupa un timp, e posibil ca pestele sa asocieze anumite mirosuri cu o sursa de hrana de calitate. Cred totusi ca aceste ingrediente nu-si merita locul in nada, cand sunt atatea altele care pot fi folosite mult mai bine pentru a-i transmite crapului semnalul de hrana - si ma refer aici la cele care au ele insele o valoare nutritiva. Exista multe arome eficace, majoritatea sunt arome grele si nu e o coincidenta ca toate contin unii dintre compusii de care vorbeam mai sus. Exista multe ingrediente naturale pe care le putem folosi pentru a imbunatati atractia si pentru a face nada ceva mai iesita din comun. Lucruri ca extractele de GLM, ficat sau drojdie sunt deja binecunoscute. Daca va folositi imaginatia si sunteti dispusi sa experimentati, n-o sa va ajunga o viata pentru a explora toate posibilitatile.





