Misterele boiliesurilor (2) - Digestia la crap
Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.
ACTIUNEA ENZIMELOR
Digestia proteinelor da nastere la vaste dezbateri pe internet intre pasionatii de nade, cei mai multi avand neclaritati cu privire la sursa de proteina. Care ar fi cea mai potrivita: derivatele laptelui, fainurile de peste, fainurile de carne sau altele? Cum spuneam mai devreme, lumea nu distinge intre digestia fizica a proteinei si valoarea biologica a continutului de aminoacizi. Digestibilitatea oricarei proteine este determinata de structura moleculara, mai degraba decat de profilul aminoacid. In articolul de fata, ne limitam doar la a discuta mecanismul prin care crapul digera proteina; evaluarea calitatii proteinei si teoria HNV merita o discutie separata. Proteina continuta in hrana crapului este digerata de doua enzime: tripsina si chemotripsina. Ambele sunt secretate de pancreas si ajung in intestin, unde sunt activate si se apuca de lucru.
Enzimele descompun orice proteina in aminoacizi pe care crapul ii foloseste pentru crestere si refacere a tesuturilor. Toate enzimele au valori optime de pH si de temperatura, valori la care lucreaza cu randament maxim. In cazul tripsinei, temperatura optima este de 37 de grade Celsius, iar pH-ul optim este in jur de 8. N-am gasit nicio proba de ordin stiintific care sa indice ca tripsina la crap ar functiona substantial diferit de tripsina altor organisme; ba chiar am gasit o confirmare ca lucreaza la fel intr-o lucrare despre caras. Se pare deci ca sistemul enzimatic al crapului nu functioneaza niciodata la parametri optimi, pentru ca la o temperatura de 37 de grade Celsius pestele ar fi mort.
Din fericire, enzimele din aparatul digestiv al crapului sunt "termodinamic favorabile". Aveti putintica rabdare. Asta inseamna ca temperatura este doar o masura aproximativa a energiei continute in moleculele sistemului si, ca atare, multe dintre ele vor avea "energia activatoare" (energia pentru a deveni active, declansata de temperatura) necesara sa intre in reactie cu structura moleculara a proteinelor ingerate. Mai simplu spus, desi sistemul nu functioneaza niciodata la parametri optimi, temperatura aparatului digestiv este suficient de ridicata ca enzimele sa-si faca treaba la un nivel satisfacator.
Ionescu Adrian
22 iulie 2018
Mtumesc ptr articolele extraodinar de educative.





