Misterele boiliesurilor (2) - Digestia la crap

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 14 martie 2013 1 comentariu

COMPONENTA SOLUBILA

 

Cand identifica o hrana si o ingereaza, crapul o sparge marunt cu ajutorul dintilor faringieni, pregatind-o pentru digestie. Particule de hrana trec apoi printr-un canal cunoscut sub numele de esofag si ajung intr-un sac receptor. Nada noastra, pe care pestele tocmai a inghitit-o, contine multe ingrediente dense, insolubile, inclusiv proteine, grasimi si carbohidrati, toate fiind legate intre ele cu lanturi complexe de molecule. Crapul trebuie sa extraga componenta solubila din aceste molecule, ca s-o poata asimila si transporta prin sistemul sangvin in acele parti ale corpului in care are nevoie de ea.

Misterele boiliesurilor 2.16

Cand formulam o nada, putem sa ajutam crapul in acest proces de digestie incluzand o doza buna de ingrediente solubile. Prin natura lor, ingredientele solubile incep sa absoarba lichid si sa se dizolve imediat ce boiliesurile au ajuns in apa. Aparatul digestiv al crapului va avea mai putin de lucru. Putem, de asemenea, sa-l ajutam folosind in nada ingrediente poroase, ca niste bureti, cum e asa-numitul egg biscuit (folosit deseori in mixurile de tip birdfood), care permit apei sa patrunda in boilies si sa declanseze dizolvarea elementelor solubile.

Misterele boiliesurilor 2.8

Pentru producatorii de nada, stabilirea unui nivel acceptabil de ingrediente solubile in nada poate duce la un conflict de interese. Marile avantaje ale ingredientelor solubile sunt faptul ca nada devine mai atractiva, este mai usor digerabila si are un tranzit intestinal mai rapid. Pe de alta parte, pescarii vor o nada pe care sa o scoata din punga, sa o dea cu bastonul sau sa o puna direct pe firul de par. Daca mergi prea departe cu ingredientele solubile, toate astea s-ar putea sa nu functioneze, fiindca nada va fi prea moale. Trebuie sa se ajunga la un compromis intre cat de solubila si cat de manevrabila va fi nada. Am vazut nade foarte atractive, foarte usor digerabile si foarte eficace care nu au avut succes la public si au disparut rapid de pe piata, pentru ca majoritatea pescarilor nu sunt dispusi sa cumpere separat boiliesuri tari, doar pentru carlig, si nici sa invete nadirea cu racheta, in locul bastonului. Ghinion!

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Ionescu Adrian

22 iulie 2018

Mtumesc ptr articolele extraodinar de educative.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma