Misterele boiliesurilor (1) - Teoria chemoreceptiei

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 14 martie 2013 1 comentariu

RASPUNSUL DE HRANIRE

 

Subiectul in sine este relativ complicat, dar sper sa-l clarific pe cat se poate si, cu ocazia asta, sa distrug si cateva mituri care circula in lumea crapista. Pentru mine, o nada buna inseamna o nada care este atragatoare pentru crap, determina un raspuns de hranire (pestele pune gura pe ea, o sparge daca este cazul si o inghite), dupa care hranirea continua pana cand crapul fie se satura, fie - speram noi - este prins. La ora actuala, exista cateva zone gri pe harta nadelor, odata cu proliferarea nadelor de mare atractie si a celor artificiale, de plastic. Totusi, din punctul meu de vedere, aceste nade nu pot acoperi decat maxim 50% din cerintele de mai sus. E drept ca ele isi indeplinesc obiectivul si multi crapi mari se prind cu asa ceva. O sa explic mai tarziu cum e posibil, dar pana atunci le voi numi mai degraba naluci, decat nade. Prin nada, inteleg o substanta pe care crapul o percepe drept hrana, nu un obiect caruia ii da atentie din curiozitate sau pe care il culege din intamplare.

Boiliesuri de atractie

Cand vorbesc despre nade, vorbesc in primul rand despre boiliesuri. Experienta mea in ceea ce priveste semintele si alunele este redusa. Singurele mele capturi cu ele sunt trei crapi prinsi la alune tigrate intr-o noapte din septembrie 1986. Vom discuta despre motivele pentru care semintele sau alunele dau rezultate atunci cand vom ajunge la cerintele nutritive ale crapului, pana atunci ne concentram asupra boiliesurilor.

Receptori olfactivi

Locul firesc pentru a incepe o serie de articole despre nada este fiziologia pestelui, mai exact cum isi gaseste pestele hrana si cum o evalueaza. In lumea animala, acest proces de procurare a hranei se numeste chemoreceptie. Chemoreceptia este termenul sonor folosit de oamenii de stiinta pentru a descrie cele doua simturi ale mirosului si gustului. Mecanismele care fac sa functioneze aceste simturi la peste nu sunt neaparat foarte importante pentru pescar, dar sunt de interes. Simtul mirosului la crap este dat de un grup de celule specializate, continute intr-un sac aflat in spatele narilor, care formeaza organul olfactiv. Apa este recirculata continuu pe suprafata organului olfactiv, compus din membrana, molecule cu rol receptor, proteine speciale si terminatii nervoase. Pestele primeste in permanenta informatii despre mediul in care traieste si exista intotdeauna o doza de "zgomot" chimic pe care nu il inregistreaza in mod constient.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Holban Ovidiu

28 aprilie 2023

Va salut Domnule Pavlovici am incercat sa va scriu pe forum si nu am reusit sunt incelator si facinat de lumea boilesurilor va rag sa imi spuneti unde pot gasi un articol complet despre ingredientele de boiles si rolul lor in mix sa pot forma un mix corect am investit ceva in ingrediente am incercat cateva retete dupa forum dar nu reusesc sa compun un mix pentru asta vreau sa ma documentez

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma