Ingrediente de succes (1)
Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.
FAINURI DE PESTE
La prima vedere, ar trebui sa folosim doar proteine globulare cum e zerul, dar exista o mare anomalie in industria furajelor: nenumarate studii au demonstrat ca, indiferent cat de usor digerabila este o sursa de proteina si indiferent cat de bine acopera necesarul de aminoacizi esentiali, animalele furajate (fie ca vorbim de vaci, porci sau oi - si lucrul asta e valabil si la crap!) se vor dezvolta mai bine si vor fi mai sanatoase daca primesc o hrana care contine faina de peste. Motivul este ca faina de peste si derivatele din peste contin asa-numitii "factori de crestere neidentificati". Probabil ca e vorba de proteine care n-au fost inca identificate de stiinta, desi au fost izolate de savanti inca din anii 50 ai secolului trecut. Nu sunt in niciun caz biochimist, dar oricat ar parea de neverosimil, exista asemenea proteine, iar industria furajelor cheltuie milioane incercand sa le descopere si sa le valorifice intr-o alternativa mai ieftina la faina de peste. Din pacate, pescuitul la crap e pozitionat foarte jos in ceea ce priveste descoperirile stiintifice din domeniul furajelor, asa ca s-ar putea sa aflam printre ultimii daca apar lucruri noi. Pana atunci, fainurile de peste fac legea.
Crapii sunt insa capabili sa valorifice valoarea nutritiva din orice sursa de hrana. Am vazut studii publicate in Israel conform carora ritmul de crestere al crapilor n-a fost afectat de furaje care contineau faina de peste si alte surse de proteina decat atunci cand continutul de proteina derivat din alte surse a devenit mai mare decat cel oferit de faina de peste. Deci se pot folosi si surse de proteina alternative si exista unele care contin si ele factori de crestere neidentificati, cum sunt ficatul si drojdia. Cred ca animalele au capacitatea de a detecta acesti super-nutrienti si de asta includ doze consistente de proteina in aproape toate boiliesurile pe care le fac.
Daca ne alegem fainurile de peste cu atentie, putem imbunatati profilul nutritiv al boiliesurilor noastre. De exemplu, folosind fainuri de peste tratate la rece (de tip LT, low-temperature), in fabrici speciale. Cea mai des folosita faina LT este exceptionala LT94 (produsa de firma norvegiana Norsildmel), al carei profil aminoacid este superior tuturor celorlalte fainuri de peste si care este si solubila in proportie de 25%; deci este cea mai buna alegere intr-un boilies de calitate. Celalalt ingredient foarte important in domeniul fainurilor de peste e faina de peste predigerata, solubila. E o faina de peste care a fost tratata enzimatic pentru a face proteina mai usor de asimilat. Faina mea preferata de acest tip este CPSP90, produsa de firma franceza Sopropêche; este solubila in proportie de 80%. Atat LT94, cat si CPSP90 sunt fainuri cu mare valoare nutritiva si extrem de atragatoare. Daca le folosim in combinatie, ca baza pentru un boilies HNV, am parcurs aproape 40% din drumul spre o carte castigatoare.
Traducere de Vlad Pavlovici





