Ingrediente de succes (1)
Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.
TIPURI DE PROTEINE
Pe langa faptul ca proteina de origine animala din boilies trebuie sa fie in cantitate suficient de mare (cel putin 35%), e important ca boiliesul sa acopere necesarul celor zece aminoacizi esentiali. Calitatea proteinei e determinata de masura in care poate acoperi necesarul pestelui. Factorul-cheie sunt asa-numitii aminoacizi "limitativi". Ca sa fie mai limpede, pestele poate metaboliza proteina din hrana pe care o consuma (indiferent daca vorbim de hrana lui naturala sau de nada primita de la pescari) in functie de raportul dintre aminoacizii esentiali din hrana respectiva si necesarul lui de aminoacizi esentiali. Pentru a formula un boilies HNV, trebuie sa stim cu ce doza de aminoacizi esentiali contribuie ingredientele care formeaza sursele principale de proteina. Combinand diverse ingrediente cu profil diferit, putem acoperi necesarul crapului pentru toti cei zece aminoacizi esentiali. Pare o problema complicata, dar se rezolva cu un calcul matematic simplu, pe care il puteti vedea in tabelul de mai jos.
Alt aspect asupra caruia trebuie sa ne concentram daca vrem ca boiliesul sa-i poata oferi pestelui o sursa de proteina convenabila e digerabilitatea proteinei. Aparatul digestiv al crapului e foarte simplu - crapul n-are un stomac care sa contina acid sau pepsina; pentru a digera proteinele care trec prin intestinul lui, se bazeaza numai pe enzimele alcaline numite "proteaze" pe care le-am amintit, deci cred ca trebuie sa-i usuram munca. Exista doua categorii largi de proteine: globulare si fibroase. Proteinele fibroase sunt in buna masura insolubile si de natura complexa si au tendinta sa formexe "structuri" cum ar fi tesuturi, tendoane si fibre musculare; prin natura lor, rezista mai bine denaturarii. Cele mai frecvent intalnite forme de proteina fibroasa intr-un boilies sunt fainurile de peste.
Pe de alta parte, proteinele globulare sunt in mare parte solubile si sunt o sursa de aminoacizi foarte pretioasa pentru peste. Sunt de departe cea mai usor digerabila forma de proteina. Cea mai des folosita proteina globulara in boiliesuri e un derivat al laptelui numit beta-lactoglobulina - sau proteina de zer. Proteina de zer are si rol de liant, se incheaga si formeaza o coaja tare la suprafata boiliesului, ceea ce face ca boiliesul sa reziste la atacul pestilor mici sau sa poata fi lansat la distanta cu bastonul de nadire.





