Efectul pH-ului
Pescar de crap celebru si scriitor profesionist. Pescuieste la crap de la sfarsitul anilor 60. Incepand din anii 80, colaboreaza cu zeci de reviste din Marea Britanie si restul Europei. A publicat mai multe carti pe teme de nada. Cea mai cunoscuta este "The Beekay Guide to Carp Baits". In calitate de consultant, a colaborat cu firme de anvergura ca Daiwa sau Fox. In prezent, este consultant pentru Haith's si Nutrabaits.
LICHIDE NUTRITIVE
Poate ati auzit ca e bine sa "asortezi" pH-ul nadei la pH-ul lacului. E o recomandare care induce in eroare, nu numai fiindca e foarte greu sa faci asta, dar mai ales pentru ca nu e bine. In realitate, cu cat va fi mai accentuata diferenta dintre pH-ul nadei si pH-ul apei, cu atat mai mare va fi puterea de atractie a nadei. Aromele cu pH scazut sunt mai puternic atragatoare decat cele cu pH ridicat. Prin urmare, e gresit sa folosesti o nada cu pH apropiat de pH-ul apei fiindca asta micsoreaza semnalul chimic emanat de nada. Ceea ce conteaza este tocmai diferenta dintre valorile de pH.
Atractantii cu valoare nutritiva (lichide nutritive) se gasesc in partea acida a scarii de valori a pH-ului, lucru care explica de ce sunt atat de eficace. Desigur, nu e singurul motiv pentru care atractanti nutritivi cum sunt Multimino-PPC sau Minamino dau rezultate excelente. Sunt, de asemenea, foarte digestibili, iar crapii sesizeaza imediat avantajele hranirii cu nade care contin proteine pre-digerate. De exemplu, 25ml de Minamino echivaleaza cu 75g de proteine pre-digerate.
Fiindca am amintit de aceste proteine pre-digerate, trebuie sa luam in calcul raportul dintre nade si valoarea pH-ului unei ape si atunci cand folosim nadele de ultima generatie, asa numitele nade active. Nade ca Trigga si alte nade active au pH-ul in partea acida a scarii de valori, datorita faptului ca, la fel ca si atractantii cu valoare nutrivita, contin proteine pre-digerate. Aceste proteine sunt compusi esentiali in toate nadele active moderne, fiindca sunt tratate chimic pentru a elibera o cantitate finita de proteine pentru pre-digestie.





