Efectul pH-ului
Pescar de crap celebru si scriitor profesionist. Pescuieste la crap de la sfarsitul anilor 60. Incepand din anii 80, colaboreaza cu zeci de reviste din Marea Britanie si restul Europei. A publicat mai multe carti pe teme de nada. Cea mai cunoscuta este "The Beekay Guide to Carp Baits". In calitate de consultant, a colaborat cu firme de anvergura ca Daiwa sau Fox. In prezent, este consultant pentru Haith's si Nutrabaits.
ALCALIN SAU ACID
Substantele care elibereaza ioni de hidrogen intr-o solutie se numesc acizi. Multi acizi sunt slabi si se dezintegreaza, eliberand in solutie ioni de hidrogen. Grupul acizilor carboxilici e important din punctul de vedere al pescarilor de crap. Multi au auzit probabil de acidul n-Butyric. Ei bine, acesta face parte dintre acizii carboxilici, la fel si acidul valeric sau otetul obisnuit. Acesti acizi au o valoare a pH-ului intre 2 si 4. Sucul de lamaie are pH 2.
Apa e un mediu prin care se pot transmite mesaje, prin intermediul atomilor cu incarcatura pozitiva, iar crapii isi gasesc o parte a hranei decodificand aceste mesaje. Explicatia este ca toate organismele care formeaza hrana animala a crapilor (nevertebrate, pestisori, scoici, raci etc.) emit semnale chimice pe care crapii le pot percepe detectand schimbarile in compozitia chimica a apei din imediata apropiere. Din prima zi de viata, simturile crapului sunt "calibrate" pentru a semnala prezenta hranei, folosind membranele olfactive. Membranele se vad ca doua gauri asezate in fata si putin deasupra ochilor. Daca vreti, puteti considera ca aceste organe de simt sunt doua nari (desi cu asta faceti crapului un mare deserviciu). Crapii absorb continuu apa prin aceste deschizaturi olfactive, iar apa filtrata astfel ajunge la membranele extrem de sensibile, aflate in cap. Membranele au legatura directa cu creierul si orice anomalie e detectata imediat. Pe baza raspunsului pe care il primeste de la creier, crapul poate stabili daca un anumit lucru constituie sau nu hrana.
Multe dintre mesajele care indica hrana ii parvin crapului sub forma amino acizilor "liberi". Crapii asociaza amino acizii cu hrana, socotindu-i o emanatie naturala a organismelor subacvatice. Acizii din apa se separa in ioni, iar ionul pozitiv este hidrogenul. Aici intervine pH-ul. pH-ul este un indicator al aciditatii si alcalinitatii. Se masoara pe o scara de la 0 la 14. De la 0 la 7, pH-ul e acid, de la 7 la 14 e alcalin. Apa e fie acida (intre pH 0 si pH 7), fie alcalina (pH 7 - pH 14). Un pH de 7 e neutru (cu alte cuvinte, nici acid nici alcalin). Insa apa nu poate exista in stare neutra, asa incat toate lacurile sau raurile vor fi mai mult sau mai putin acide sau alcaline. Cu cat e mai mica valoarea ph-ului, cu atat mai acida e apa. Invers, cu cat e mai mare, cu atat e mai alcalina.





