Efectul pH-ului
Pescar de crap celebru si scriitor profesionist. Pescuieste la crap de la sfarsitul anilor 60. Incepand din anii 80, colaboreaza cu zeci de reviste din Marea Britanie si restul Europei. A publicat mai multe carti pe teme de nada. Cea mai cunoscuta este "The Beekay Guide to Carp Baits". In calitate de consultant, a colaborat cu firme de anvergura ca Daiwa sau Fox. In prezent, este consultant pentru Haith's si Nutrabaits.
AROME SI INDULCITORI
In general, crapii tolereaza valori diverse ale pH-ului. Totusi, cele mai bune ape de crap sunt usor alcaline. Apele acide sunt de obicei mai putin productive decat cele alcaline, dar intre valorile de pH 6,8 si 7,5 aproape ca nu exista diferente in ceea ce priveste volumul de hrana naturala prezenta in apa.
Cum am vazut, crapii se nasc cu un simt al mirosului (analogia cu simturile omului e oarecum improprie, dar ne ajuta sa intelegem), care le permite sa detecteze acele modificari in compozitia chimica a apei care indica prezenta hranei. Printr-o intimplare fericita, multi dintre cei mai eficace atractanti pe care ii folosim in pescuitul crapului par sa imite intr-o anumita masura aceste semnale chimice, de aici si raspandirea lor pe scara larga. Unele dintre cele mai bune arome sunt extrem de acide, cu un pH intre 4 si 5. Nu e deloc o intamplare ca atractantii pe care ii preferam au un continut acid ridicat. Aromele de branza albastra, capsuni, unt, frisca si mirodenii au valori ale pH-ului foarte scazute, ceea ce le face foarte productive. Indulcitorii, pe de alta parte, sunt in mare parte alcalini, prin urmare e posibil sa contracarezi pH-ul scazut al unei arome cu pH-ul ridicat al unui indulcitor. Si ouale au un puternic efect de contracarare a acizilor si vor determina cresterea nivelului pH-ului in orice aditiv sau aroma acida.
De ce insist asupra pH-ului? Ei bine, pur si simplu pentru ca pH-ul e esential pentru puterea de atractie a unei nade de crap. Crapii detecteaza incarcatura pozitiva a apei din jurul nadei si raspund la ea ca si cum ar fi hrana naturala. Faptul ca nada respectiva are pentru noi miros de capsuni, de exemplu, nu inseamna catusi de putin ca va avea miros de capsuni si pentru crap. Ceea ce simte crapul este schimbarea pH-ului in locul in care se afla nada, fiindca nada emana ioni pozitivi, care se ataseaza de moleculele de apa si se imprastie. Pentru crap, e un semnal chimic care inseamna hrana!





