Doua recorduri la Horgesti
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
NADE SI MONTURI
Sunt de acord, pentru confortul psihic e mai simplu sa zicem ca pestii sunt in alta parte, nu se hranesc, n-am avut noroc... orice, mai putin ca au fost acolo, dar n-am reusit sa-i prindem. Pe langa problema majora ca montura nu a functionat - de aici si preocuparea mea, pana la obsesie, pentru mecanica monturii - mai avem o problema: elementul de atractie din zona monturii, nada, a disparut, ramand doar momeala. Intr-o astfel de situatie ne scad foarte mult sansele ca pestii sa se mai intalneasca cu montura. Si mai e ceva. Daca unul sau mai multi crapi sau alti pesti mai mici au tot "frecat" carligul de substrat si nu mai inteapa bine cand vine pestele pe care il asteptam, creste riscul sa-l pierdem in dril. Pe baza la ce-am spus mai sus, am fost cu "dare de mana" cand am umplut cuvele. A nu se intelege de aici, ca asta e strategia pe care o aplic in toate situatiile. Dar daca apa are temperatura optima pentru hranire, exista pescari care prind si sunt multi pesti mari, nu ma "zgarcesc" la nadire fie cu navodelul, fie manual (plantat cu barca mare sau nadit cu lanseta).
Dupa ce am stabilit cata, ramane sa decid ce tip de nada. Intotdeauna am doua nade cu profiluri nutritive diferite (ex. fishmeal si birdfood sau seminte). De regula, evit sa le combin, deoarece nu vreau sa diminuez sau anulez semnalele chimice ale uneia dintre ele. Motivul din spatele acestei decizii, pe baza a ceea ce-am citit despre morfologia si fiziologia crapului si am experimentat in pescuit de-a lungul timpului, este ca nevoile - nu preferintele - crapului de la un anumit moment pot fi preponderent proteice sau carbohidratii. Asa ca, pe doua lansete am nadit cu o combinatie de boiliesuri The Source si Complex-T, iar pe celelalte doua porumb preparat, intr-o cuva, si Monster Tiger Nut Red-Amo in cealalta cuva. Pentru a creste atractia, boiliesurile au fost hidratate cu lichidele nutritive din gama si aproximativ 50% dintre ele erau taiate pe jumatate.
La monturi e simpla alegerea. Am doar doua: una pentru momeli scufundatoare si critic-echilibrate (wafters sau snowman) si una pentru pop-up. Despre prima, montura combi cu o sectiune rigida (boom section) si una supla (la carlig), pe care am botezat-o CostaRig, am mai scris. I-am dat un nume, ca sa am un raspuns rapid la intrebarea adresata pe balta "ce montura e asta?", in loc de "o montura combi cu aceste particularitati pe care le-am facut in timp". A nu se intelege de aici ca ma pretind inventatorul "apei calde". La fel si cu cea pentru pop-up, despre care voi vorbi pe larg intr-un articol dedicat. Pe doua lansete am pus CostaRig cu wafter (unul la culoare naturala, unul rosu), iar pe celelalte doua, pop-up (unul galben, unul roz). Gata, pescuiam. Ma asteptam la o noapte linistita, conform spuselor pescarilor de pe balta care avusesera trasaturi doar ziua, in special dimineata. Chiar imi doream un somn odihnitor, prima zi fiind oricum solicitanta, cu drumul si instalarea. Cu toate astea, la miezul noptii ma trezeste statia semnalizand trasatura (run) pe lanseta numarul doi (nada proumb + Red-Amo si pop-up de 12mm galben, Hit N Run). Ma "alearga" un crap comun vreo 30 de minute si ajunge sa se "odihneasca" in sling, cantarind 16,1kg. Il pun in apa si-l sun pe Marius. La Horgesti se fotografiaza pestii de peste 15kg. Nu-mi raspunde. Replantez lanseta si il sun iarasi. Nu-mi raspunde nici acum, asa ca decid sa-l eliberez, sa nu stea la sling atata timp. Peste vreo ora, aceeasi lanseta cu o trasatura care prevestea un ten - ba dadea sa plece (run), ba se inmuia firul (drop back). In dril mi-a intarit banuiala ca e ten si s-a inlaturat orice dubiu cand l-am vazut la mal. Nu l-am cantarit, dar l-am apreciat pe la vreo 15kg.





