- 5.0/5
PRO
- Angrenaj solid
- Constructie robusta
- Dotari avantajoase
- Specificatii de top
- Pret competitiv
Okuma Obsidian
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
ANGRENAJELE MULINETEI
Vlad Pavlovici: La Obsidian, asezarea firului se face cu un sistem de oscilatie lenta? Cum e realizat acest sistem?
Mugurel Adascalitei: Era de asteptat ca o mulineta de acest tip, cum e Obsidian, sa aiba un sistem de oscilatie lenta, pentru o asezare precisa si compacta a firului pe tambur. Principala piesa care faciliteaza oscilatia lenta este wormshaft-ul, ajutat de un mic pinion de teflon. Din fotografia facuta, se vede ca pasul filetului de pe wormshaft-ul metalic este in X si este foarte compact. Si la wormshaft avem un rulment HPB in partea de jos, pentru a elimina jocurile si pentru a crea o rulare mult mai fina si silentioasa. Tot aici, putem vedea cele doua bare metalice stabilizatoare, care sustin si ghideaza axul cu ajutorul wormshaft-ului prin interiorul pinionului central. Un alt lucru important este faptul ca axul este prins in piesa de legatura cu wormshaft-ul prin doua suruburi, nu printr-unul singur. Aceasta solutie constructiva, alaturi de barele stabilizatoare si de scobitura din pinionul central cu doi rulmenti, asigura acea fluiditate a axului prin pinion si conduce la rulajul fin al intregii mulinete.
Vlad Pavlovici: Mulineta are zece rulmenti HPB (9+1). Sunt suficienti sau crezi ca ar merita customizata prin adaugarea unui numar suplimentar de rulmenti?
Mugurel Adascalitei: Rulmentii sunt distribuiti in felul urmator: doi rulmenti pe pinionul central, doi rulmenti pe pinionul conducator, doi rulmenti la galet, doi rulmenti la manerul manivelei, un rulment in partea de jos a wormshaft-ului si un rulment de antiretur. Ceea ce nu am putut fotografia este faptul ca tot sistemul care cuprinde rulmentul de antiretur, impreuna cu rulmentul pinionului central, este capsulat si protejat cu ajutorul unui capac prins in trei suruburi. Este un sistem de protectie care face ca apa si impuritatile sa nu poata patrunde in mulineta, ca sa afecteze sistemul de antiretur. In privinta customizarii, singurul loc in care se mai pot adauga unul sau doi rulmenti este in partea de sus a wormshaft-ului, insa nu este neaparat necesar. Mulineta are rulmenti in toate punctele importante.
Vlad Pavlovici: Mulineta e prevazuta cu o fanta pentru ungerea pinioanelor. Cand si cum se poate folosi aceasta fanta?
Mugurel Adascalitei: In primul rand, as vrea sa subiniez faptul ca atat Obsidian, cat si Flite Surf, care sunt mulinete absolut identice ca si constructie, au SUFICIENTA vaselina din fabrica. Prin urmare, nu este necesar sa adaugam vaselina. Se poate adauga vaselina doar cand facem o revizie a mulinetei, dupa un sezon sau mai multe sezoane de folosire. La revizie, mulineta va fi curatata si gresata, dar pana atunci putem folosi mulineta asa cum vine din fabrica. In ceea ce priveste portul (sau fanta) de ungere, nu este recomandat sa punem ulei in mulineta prin el. A circulat multa vreme un mit al mulinetelor cu "baie de ulei", dar e gresit. Nu exista mulinete cu baie de ulei. Toate angrenajele mulinetei sunt gresate cu vaselina. Prin urmare, NU PUNETI ULEI IN MULINETE! Bineinteles, asta e doar parerea mea personala. Fiecare e liber sa faca ce vrea cu mulinetele proprii.
Vlad Pavlovici
16 iunie 2023
@Vasile Călin Nica - Va multumesc.
Vasile Călin Nica
16 iunie 2023
Nu știu alții cum sunt dar eu am mult respect și admirație pentru domnul Vlad Pavlovici !!!





