- 5.0/5
PRO
- Angrenaj solid
- Constructie robusta
- Dotari avantajoase
- Specificatii de top
- Pret competitiv
Okuma Obsidian
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
PLATFORMA OBSIDIAN / FLITE SURF
Vlad Pavlovici: Mugurel, lucrand in magazinele de pescuit, ai vandut probabil multe mulinete Okuma, dar banuiesc ca Obsidian e prima mulineta Okuma cu care "te intalnesti" pentru o analiza a angrenajelor. E corect?
Mugurel Adascalitei: Lucrand de multi ani in domeniu, probabil ca am vandut cateva mii de mulinete Okuma. Mulinetele fabricate de Okuma s-au vandut intotdeauna in numar mare. Principalele motive ale popularitatii lor sunt pretul foarte atractiv, accesibil pentru majoritatea pescarilor, si multitudinea de modele pentru aproape orice stil de pescuit - crap, feeder, spinning, somn, pescuit marin etc. Obsidian nu este prima mulineta Okuma pe care o desfac. In urma cu vreo zece ani, am primit pentru intretinere doua modele Okuma - Longbow si Axeon. De atunci insa nu am mai desfacut mulinete Okuma. Pentru a ramane totusi informat, lucru care ma ajuta in relatia cu clientii in magazin, ii urmaresc pe retelele de socializare pe cei care se ocupa de intretinerea mulinetelor Okuma, ca si a mulinetelor fabricate de alte firme. Astfel, am ocazia sa vad angrenajele si tehnologiile folosite la mulinetele celor mai importanti producatori.
Vlad Pavlovici: In momentul actual, Obsidian este varful de gama al mulinetelor Okuma pentru crap si foloseste acelasi corp si aceeasi constructie (aceeasi "platforma", daca se poate spune asa) cu Okuma Flite Surf, o mulineta care se adreseaza teoretic pescarilor de surfcasting, dar care va fi folosita in Romania probabil tot de pescarii de crap - poate si de pescarii de feeder pasionati de aruncari la distante mari. Cum ti se pare Obsidian la nivelul dotarilor si specificatiilor?
Mugurel Adascalitei: Este usor de observat ca noile mulinete Okuma Obsidian si Flite Surf au o platforma cu un design complet diferit de oricare alt model produs de Okuma pana acum. Acelasi lucru se poate spune si despre materiale si tehnologii. Totul este diferit in comparatie cu mulinetele anterioare. Este evident ca vorbim de o mulineta premium. Pe langa aspect, poate primul lucru care iese in evidenta este greutatea redusa a mulinetei. Obsidian are 520g. Greutatea mica este data de un material nou introdus in ultimii ani de Okuma pe mulinetele cele mai performante, care se numeste C-40X. Este un material de carbon compozit, foarte usor si rezistent la coroziune. La Obsidian, materialul C-40X se foloseste la corpul mulinetei, la rotor si la partile (panourile) laterale. Folosirea unui astfel de material compozit nu este o noutate in domeniul mulinetelor. Toti marii producatori au introdus carbonul compozit (cu diverse formule si denumiri) in constructia mulinetelor si stim foarte bine ca solutia s-a dovedit extrem de fiabila si este apreciata de pescari, pentru ca scade greutatea mulinetelor. Okuma s-a aliniat acestei tendinte si iata ca a ajuns sa produca mulinete de crap mari, cu tambur long cast, care sunt extrem de usoare. La Flite Surf, care are trei tamburi cu capacitati si greutati diferite, mulineta ajunge la mai putin de 470g, daca este echipata cu cel mai usor tambur. Nu cu mult timp in urma, o asemenea greutate extrem de mica era greu de imaginat pe o mulineta de crap cu un pret mediu, cum e cazul aici. La Obsidian, greutatea mulinetei este de 520g, mulineta fiind echipata cu doi tamburi de mare capacitate si cu o greutate ceva mai mare decat tamburii de la Flite Surf.
Vlad Pavlovici: De notat si faptul ca noul design folosit la Obsidian si Flite Surf adopta o alta solutie pentru a evita ca firul sa ajunga sub tambur si sa se incurce.
Mugurel Adascalitei: Mulinetele Okuma din gama actuala au doua perii montate pe rotor care impiedica firul sa intre sub tambur. La Obsidian, periile au disparut. Mulineta are o "fusta" plasata sub rotor care opreste firul sa intre si sa se incurce in aruncare. Apropo de rotor, putem observa ca are o fanta laterala care, pe langa faptul ca reduce greutatea mulinetei, asigura un flux de aer care, cand mulineta ruleaza rapid, usuca picaturile de apa aduse de fir. E un sistem de protejare a mulinetei pe care Okuma il numeste Cyclonic Flow Rotor, adica rotor cu debit de aer ciclonic.
Vlad Pavlovici
16 iunie 2023
@Vasile Călin Nica - Va multumesc.
Vasile Călin Nica
16 iunie 2023
Nu știu alții cum sunt dar eu am mult respect și admirație pentru domnul Vlad Pavlovici !!!





