Interviu cu Rod Hutchinson (2)
Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.
AROME PENTRU APA RECE
De-a lungul vremii, am spus intotdeauna ca, pe apa rece, lucrul cel mai important pentru mine, la mixuri, e sa contina un caseinat. Pe apa rece imi place sa am multe substante solubile in mix. Vreau ca atractia sa iasa din nada, asa ca nu folosesc ingrediente care devin solubile doar la temperaturi ridicate. In cea mai mare parte a timpului, dau cu Promix 50/50 in reteta standard, pentru ca are o doza buna de caseinat. Daca as face un mix de apa rece plecand de la zero, as pune cat de mult caseinat as putea, atat cat mi-ar permite capacitatea mixului de a se rula bine.
Tim Paisley: Pe apa rece, esti mai putin interesat de solvent sau de mix si mai mult de aroma?
Rod Hutchinson: Da, cred ca pe apa rece prinde bine o aroma acida. De-a lungul vremii, Ultraspice a fost atractantul meu cel mai important iarna. Pe Savay, succesul lui a fost consemnat in detaliu. Erau variatiuni pe o tema data. Amestecai Scopex cu Ultraspice, faceai una, faceai alta, insa totul era amestecat cu o aroma de condiment. Fred Wilton a facut asta inaintea mea, dar el a facut-o cu uleiuri esentiale. Cred ca prima aroma de condiment despre care am constat ca este in mod cert eficace pe apa rece a fost aroma de scortisoara. De fapt, tot ce are legatura cu scortisoara da rezultate, fiecare parte, tot arborele, frunzele, coaja, radacina. Toate se folosesc sub un nume sau altul si toate sunt bune. Chiar si Ultraspice contine scortisoara. Alta aroma buna e cea de cuisoare. Daca nu stii ce sa faci, pe apa rece, foloseste o aroma de condiment combinata cu una de fruct foarte acid. Astazi, folosim foarte mult si Solutein si Secret Agent.
Tim Paisley: Iarna, maresti doza de aroma din nada sau ramai la nivelul normal?
Rod Hutchinson: Nu-mi plac dozele mari de uleiuri esentiale. N-am obtinut niciodata rezultate bune cu uleiuri esentiale la un nivel ridicat. Imi plac uleiurile esentiale in combinatie cu arome de citrice, fiindca e mijlocul cel mai usor de a le folosi. Imi place sa folosesc aceste arome impreuna cu o doza mica de ulei esential. Intre ulei si aroma ia nastere un soi de camp electric. Exista crapi pe care incerci sa-i trezesti si sa-i determini sa se hraneasca. Vara, folosim alcool etilic, dar multe alte arome se bazeaza pe propilen glicol, care este urmatorul solvent in ordinea solubilitatii.





