Interviu cu Kevin Nash

Data: 19 decembrie 2015 0 comentarii

INOVATII CARE AU FACUT ISTORIE

 

Keith Jones: Esti creditat cu introducerea structurii rigide in designul corturilor de crap, considerat in momentul de fata cel mai sigur design. Cum ai ajuns la el?

Kevin Nash: M-a sunat intr-o zi un pescar cunoscut, Dave Plummer. Fusese in Gran Canaria, in vacanta, si participase la un safari in munti. Era o zi fierbinte si s-au oprit pe marginea unui lac, ca lumea sa faca o baie si sa se racoreasca. Spre stupefactia lui Dave, chiar pe langa el a trecut inotand un crap mare! Am decis impreuna cu Dave sa mergem in Gran Canaria, ca pionieri ai pescuitul la crap pe aceasta insula. Pentru cei care nu cunosc locul, trebuie spus ca e un peisaj salbatic, cu temperaturi extreme si vanturi feroce, de intensitatea unui uragan.

Interviu_Kevin_Nash_8

Stateam pe malul apei intr-o zi cu vant foarte puternic si ma uitam la un pin, care atarna din malul abrupt de pe cealalta parte a lacului. Ma fascina cum rezista suspendat de stanca, fara sa fie luat de vant. Era atat de rigid, incat vantul nu avea efect asupra lui. Ceva mai jos, sub el, era un alt tip de copac, care se zbatea violent sub puterea vantului. La un moment dat, s-a auzit un zgomot puternic si copacul flexibil s-a rupt in doua. M-am gandit la corturile de crap de pe piata, care erau construite pe scheletul unor umbrele cu rame flexibile, din fibra de sticla. Orice lucru care se indoaie dincolo de anumita limita se rupe. Un cort cu cadru rigid, care nu s-ar indoi deloc, ar ramane neafectat de vant, la fel ca pinul expus tuturor elementelor. De aici a plecat ideea corturilor rigide Titan.

Keith Jones: Dintre toate inventiile tale, care s-a vandut cel mai bine?

Kevin Nash: Financiar, corturile Titan. Numeric, clipsul pentru montura cu plumb pierdut. Daca tinem cont si de celelalte versiuni de clips elaborate de alte firme, avem de-a face cu un numar astronomic, ceea ce demonstreaza succesul ideii.

Interviu_Kevin_Nash_15

Keith Jones: Ai avut o mare influenta in evolutia monturilor si esti creatorul unei monturi enorm de populare: blow-out. Care sunt principiile dupa care te ghidezi in materie de monturi?

Kevin Nash: Pentru mine, monturile trebuie sa fie cat mai simple, fie ca vorbim de pescari incepatori, fie ca vorbim de avansati. Mecanica lor trebuie sa fie corecta, de exemplu, in cazul momelilor scufundatoare, carligul trebuie sa se poate intoarce cat mai repede si sa agate pestele. Elementele-cheie dupa mine sunt: montura sa nu se incurce, montura sa fie suficient de robusta in situatia data, montura sa fie facuta in asa fel incat carligul si momeala sa se separe in momentul trasaturii. Crapul sa nu se poata folosi de greutatea momelii ca sa scuipe carligul. Montura blow-out cu varnis siliconic (care e montura mea preferata) mi se pare o montura universala, acopera majoritatea situatiilor. Imi plac si monturile rigide, sunt atat de „primitive", incat pot selecta pestele. In agatatura, nu dau decat cu monturi cu plumb pierdut. Plumbul e important sa se poata pierde. Ma surprinde cat de multi pescari inca nu inteleg asta. Consumi atat timp si dai atatia bani pentru pescuit, dar pierzi pestele pentru ca nu vrei sa pierzi plumbul.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma