Crapii marilor lacuri (2)
STRATEGII
CarpOnline: Cum abordezi o partida in functie de anotimp, de timpul alocat partidei si de alti factori?
Luigi Litvinenco: Desfasurarea partidei difera mult de la un anotimp la altul si de la un loc la altul. Primavara e singurul anotimp in care se pescuieste aproape de mal. E important sa cauti malul batut de soare toata ziua, acolo apare prima miscare pe lac, in zone cu apa mica si cu fundul malos. Dupa cate saptamani de soare, ai activitate pe aproape tot lacul. Cand a terminat depunerea, crapul pleaca spre mijlocul apei, la adancimi de 4-6m. Vara, sta la 6-8m. Ca sa poti pescui aici de pe anumite vaduri, iti trebuie minim 500m de fir pe tambur.
Ca abordare, ma orientez dupa prognoza meteo, de exemplu daca am ploaie incerc sa caut posibile torente care se formeaza in timpul ploii si intra in lac, sunt o sursa de hrana pentru peste. Cel putin vara si toamna, torentele astea dau rezultate foarte bune. Majoritatea iesirilor mele sunt scurte si incerc sa prind pestele cat mai repede. Lacul fiind plin de babusca, nu se poate nadi cu canepa sau cu porumb. Daca ai facut greseala asta, poti sa te intorci acasa. Asa ca nadesc doar cu bile, cautand atat zone de trecere, de interceptie, cat si una sau doua zone de stationare. De obicei nadesc mult in prima seara si astept sa vad ce locuri dau rezultate, dupa care ma concentrez pe locurile respective si incerc sa tin pestele pe loc.
Pentru pescuitul de scurta durata, e nevoie sa cunosti bine lacul, pentru ca in doua zile nu ai timp sa-ti dai seama pe unde umbla pestele si la ce adancime il prinzi. Sunt multi care vin aici si, chiar si dupa o saptamana, continua sa pescuiasca pe aceleasi zone pe care le-au ales din primele zile, sperand ca pestele va trece pe acolo la un moment dat, dar in realitate nu se intampla asa...





