Procentajele distantei (2)
Frank Warwick este considerat unul dintre cei mai inovatori pescari de crap. Expert in pescuitul la distante extreme, inventator de monturi si echipamente, pionier al nadelor de mare atractie si al pescuitului cu momeli artificiale. A publicat sute de articole in cele mai importante reviste britanice si europene. Consultant pentru Century, Trakker, Entreprise Tackle. Proprietar al firmei de nada Frank Warwick Baits.
CARLIGE PREFERATE
La pescuitul cu momeli izolate, pun un clips cu un plumb de tip Zipp si un forfac combi din fir textil cu camasa. E o montura care nu se incurca. La chod, am inaintas Safe Zone, cu forfacul prins intre doua opritoare si acelasi stil de plumb. La pungi, un plumb plat, care trebuie sa cada pe trasatura. E un aspect esential, nu vreau sa am un plumb de 3oz osciland incolo si incoace cu un forfac scurt.
Unii oameni cred ca am la mine nenumarate feluri de carlige, pentru toate monturile si situatiile posibile, dar in realitate e exact invers. Am foarte putine. In majoritatea cazurilor, dau cu carlige cu tija lunga (long shank). Dupa ani de teste, am ajuns la concluzia ca un carlig long shank asigura o intepare mai buna decat celelalte tipuri. Mecanica lor e superioara altor modele si nu cred ca pestele e atat de evoluat incat sa combata lucrul asta. Singurul caz in care trec la carlige cu varf curbat e pe lacuri ca Rainbow, la pescuit in vegetatie sau agataturi extreme. Aici, carligele cu varful curbat tin mai bine pestele si, fiind si mai groase, poti sa pui mai multa presiune pe ele. In ceea ce priveste carligele cu deschidere mare, stil wide gape, le folosesc la pescuitul cu pungi solubile, pentru ca se potrivesc mai bine cu fire suple si forfacuri scurte.
Cunm se explica preferinta pentru carlige long shank? Daca ai un carlig long shank si o momeala grea, cum ar fi un boilies, carligul se rasuceste mult mai repede datorita tijei lungi. Un carlig cu tija scurta doar se culca de pe o parte pe alta si pestele are toate sansele sa scape de el mai repede, pentru ca nu e la fel de eficient. Lungimea tijei conteaza enorm. Faceti teste si veti vedea. La capatul tijei, fac un line aligner cu tub termo, firul de forfac iesind din tub sub un unghi de 45 de grade. Asta determina o miscare si mai agresiva a carligului. Tot pe tija adaug si un segment de tub care sa fixeze firul de par. Unii pun aici un anou culisant, in acelasi scop. Problema cu anoul e ca nu stii daca ai avut trasatura, pentru ca anoul revine in aceeasi pozitie. La tub, stii daca pestele a luat si a scuipat montura, pentru ca tubul urca pe tija si ramane acolo. Din nou, mici procentaje.





