Procentajele distantei (2)
Frank Warwick este considerat unul dintre cei mai inovatori pescari de crap. Expert in pescuitul la distante extreme, inventator de monturi si echipamente, pionier al nadelor de mare atractie si al pescuitului cu momeli artificiale. A publicat sute de articole in cele mai importante reviste britanice si europene. Consultant pentru Century, Trakker, Entreprise Tackle. Proprietar al firmei de nada Frank Warwick Baits.
STRATEGII DE NADIRE
In ceea ce priveste nadirea la mare distanta, se discuta mult despre anumite tipare, cum ar fi nadirea in linii lungi sau nadirea extinsa, cu cantitati mari pe suprafete la fel de mari. Pentru mine, nadirea depinde de felul in care prezinti montura. De pilda, in cazul in care folosesc o montura scurta (chod rig) din cauza vegetatiei abundente, prefer sa dau cateva boiliesuri ici si colo; evit nadirea cu pelete sau seminte. Apropo de chod rig, imi fac singur boiliesurile pentru montura asta, dar nu cu bile de pluta, cum face Terry Hearn, care a popularizat metoda, ci cu microsfere! Microsferele sunt bile de silicon minuscule. Se folosesc la coca iahturilor de curse, ca sa o faca extrem de flotanta. Pun 10% microsfere in mixul de boilies si obtin un pop-up superflotant. La metoda cu bila de pluta, daca vrei sa faci un pop-up de 16mm, ai nevoie de o bila de 12mm in jurul careia invelesti pasta de boilies, deci in realitate ai doar o coaja de 4mm care contine arome si alti atractanti. Daca momeala respectiva trebuie sa stea in apa mai multe zile, aroma se va spala mai repede in comparatie cu pop-up-urile facure de mine. La cele cu microsfere, am certitudinea ca nu isi pierd flotabilitatea si nici toata aroma.
Nadirea la distanta cere putina atentie. Majoritatea boiliesurilor shelf-life au sub 7% umiditate. Daca le mai usuci, devin insuficient de grele ca sa le arunci cu bastonul. E clar ca distanta de nadire depinde de greutatea boiliesurilor. Multi nu tin seama de faptul ca, daca pun pe carlig o bila de 14mm si au deshidratat restul boiliesurilor pe care le vor da ca nada, astea vor ajunge la 12mm, pe masura ce se usuca. O bila de 12mm deshidratata nu zboara prea mult. Cine vrea sa foloseasca bile deshidratate ar trebui sa le cumpere mai mari, sa zicem de 18mm sau de 20mm, pentru ca, si daca le usuci, vor putea fi aruncate mai departe decat cele de 14mm. Alternativa este sa le ingreunezi, rehidratandu-le cu apa de balta sau cu zeama de canepa. Bineinteles ca boiliesurile pot fi date cu racheta, dar se imprastie mai bine daca le dai cu bastonul.
Desenul nadirii depinde de nada pe care o dai. Pot sa dau seminte, pelete si chiar viermusi cu racheta, depinde de ce ai pe substrat si de ce vrei sa obtii. Canepa este o nada grozava pentru apa rece cand ai nevoie de ceva de mici dimensiuni, care sa-i dea pestelui o preocupare. Alunele sunt si ele bune pe apa rece, atat ca nada, cat si ca momeala. Pentru genul asta de lucruri, folosesc o racheta fara gauri si completez racheta cu apa, ca sa tina nada inauntru. Apa adauga si greutate si castigi distanta.





