Procentajele distantei (1)
Frank Warwick este considerat unul dintre cei mai inovatori pescari de crap. Expert in pescuitul la distante extreme, inventator de monturi si echipamente, pionier al nadelor de mare atractie si al pescuitului cu momeli artificiale. A publicat sute de articole in cele mai importante reviste britanice si europene. Consultant pentru Century, Trakker, Entreprise Tackle. Proprietar al firmei de nada Frank Warwick Baits.
MONTURI PENTRU MARKER
In faza asta, daca n-am mai pescuit pe lacul respectiv, nu stiu inca mai nimic despre topografia lui subacvatica. Trebuie sa ma apuc sa vad ce am in fata. De regula, fac o aruncare doar cu plumbul, fara montura - cu sau fara inaintas, in functie de distanta la care am vazut peste sarind. Cand plumbul atinge fundul apei, il trag spre mine, sa zicem in jur de patru metri. Asta imi da o idee despre natura lui. Daca e acoperit cu vegetatie, aleg un forfac foarte scurt, chod rig, mi se pare cea mai buna optiune. Nu vreau sa dau cu markerul peste tot si sa sperii eventualii crapi. Daca locul e curat, incerc o momeala izolata, cat mai viu colorata, dar nu neaparat un pop-up. Prefer momelile critic echilibrate, care se scufunda incet si se aseaza usor pe substrat. Las montura cu momeala izolata o ora sau doua, stiind ca n-am deranjat vadul. Daca la un moment dat ma hotarasc sa arunc niste nada, masor distanta exacta la care am nevoie sa arunc in felul urmator: desfasor firul de la o lanseta pe mal, pana la semnul pe care mi l-am pus pe fir, dupa care desfasor alaturi si firul lansetei de marcaj. In acest fel, stiu ca racheta cu nada va cadea exact acolo unde a cazut si montura, iar deranjul facut pe vad va fi cat mai mic.
Daca trec cateva ore si n-am prins nimic, dar locul pe care l-am gasit cu plumbul mi se pare in continuare interesant, atunci incerc sa aflu mai multe despre el cu pluta de marcaj. Pun markerul si pe zonele adiacente, ca sa vad ce e in jur. Am vazut ca unii autori recomanda lansete de marcaj cu varful moale, presupunand ca acest tip de lanseta citeste mai bine substratul. Nu sunt de acord, prefer lansetele cu varf foarte rigid. Daca tot ai fir textil pe lanseta de marcaj, de ce ai vrea un varf moale, care sa amortizeze socurile si sa reduca informatia pe care o primesti? Firul textil e lipsit de orice elasticitate si transmite orice vibratie a plumbului. Lansetele moi absorb aceste vibratii si nu mai simti nimic. Asa ca folosesc o lanseta rigida de aproximativ 4lb si as recomanda oricui sa incerce metoda asta. As vrea sa mentionez aici un aspect important al monturilor pentru marker: dupa parerea mea, trebuie evitate tijele recomandate pentru sondarea apei in vegetatie, pentru ca te induc in eroare. Tijele fac ca markerul sa iasa la suprafata chiar daca vegetatia e foarte deasa, in special daca vorbim de covoarele de vegetatie compacte. Unui pescar care sondeaza apa la mare distanta, locul ii apare ca fiind curat, desi nu e curat deloc. Asa ca arunci doua monturi pe locul asta, unde crezi ca e bine, si cand le recuperezi a doua zi le gasesti invelite in vegetatie si iti dai seama ca n-aveai nicio sansa sa vezi vreo trasatura!
Daca observ crapii sarind intr-o zona in care pluta de marcaj nu reuseste sa se ridice la suprafata din cauza vegetatiei, atunci pun un forfac scurt (chod rig), pe o montura elicopter. Daca ajung pana acolo, arunc si niste boiliesuri deasupra, raspandite pe o suprafata mai mare, ca sa fac pestele sa umble dupa ele. E contraproductiv sa nadesc mult in faza asta, fiindca e posibil ca sariturile pe care le-am vazut sa nu fie un semn ca pestele se hraneste. Poate ca se curata de paraziti. Pana nu ai prima trasatura, cel mai bine e sa fii prudent. N-as incepe niciodata o partida nadind abundent, pentru ca s-ar putea ca pestele sa nu fie e acolo sau sa nu ramana acolo. Am vazut o multime de pescari facand greseala asta. Din momentul in care au aruncat nada, n-au avut incotro decat sa stea si sa astepte ca pestele sa vina la masa... si, de multe ori, nu vine!
Articolul reprezinta transcrierea unei conversatii cu Martin Ford, fost redactor-sef al revistei Carpworld. Multumiri lui Martin Ford si firmei Dynamite Baits pentru sprijinul acordat la publicarea acestui articol.
Cititi AICI a doua parte a acestui articol.
Traducere de Vlad Pavlovici





