Procentajele distantei (1)
Frank Warwick este considerat unul dintre cei mai inovatori pescari de crap. Expert in pescuitul la distante extreme, inventator de monturi si echipamente, pionier al nadelor de mare atractie si al pescuitului cu momeli artificiale. A publicat sute de articole in cele mai importante reviste britanice si europene. Consultant pentru Century, Trakker, Entreprise Tackle. Proprietar al firmei de nada Frank Warwick Baits.
ALEGEREA LANSETEI
M-am abatut de la subiect. Sa revenim la punctul de plecare - alegerea lansetei - si sa vorbim despre cele pe care le consider potrivite pentru distanta. Trebuie tinut cont de faptul ca pescarul are nevoie sa poate incarca blancul la nivel optim, altfel lanseta nu-i foloseste. De la un nivel tehnologic incolo, majoritatea firmelor cunoscute fac lansete de distanta decente, pe care majoritatea pescarilor le pot folosi. Pentru distante foarte mari, insa, orice lanseta are nevoie de anumite caracteristici. Am testat la un moment dat niste lansete relativ ieftine pentru una dintre firmele cu care lucrez, Trakker. Lansetele respective urmau sa fie vandute cu preturi intre 50 si 80 de lire sterline. Am mers pe teren si am dat cu ele si ma gandeam ca majoritatea pescarilor nu vor avea incredere in niste lansete care costa atat de putin. Inainte sa le incerc, ma asteptam sa le fac praf... daca Trakker le vindea cu 50-80 de lire, cu cat putea sa le cumpere si ce valoare puteau sa aiba la banii astia? Spre surprinderea mea, n-am rupt niciuna si am dat 150 de yarzi (137 de metri) cu fiecare model! Asta dovedeste ca, in contextul actual, in care materialele au devenit mai ieftine, poti sa gasesti lansete care nu costa mult si care iti permit sa atingi distante mari. In general, multe firme au acces la o tehnologie care le permite sa faca lansete bune. In fond, nu vrea nimeni sa aiba de-a face cu clienti care returneaza lansete rupte. Precizez ca orice lanseta pentru distanta ar trebui sa aiba un T/C de minim 2,75lb, ca sa faca fata plumbilor folositi.
Personal, ma intereseaza lansetele cu talon destul de rigid, pentru ca talonul e cel care da puterea. Ai nevoie de o curbura progresiva de la talon la varf, nici cea moale si nici prea dura. Alt element care poate conta este configuratia inelelor. Se constata o crestere a numarului de lansete echipate cu inel de 50mm. La o lanseta ceva mai moale, aceste inele au un efect negativ, incetinesc rata de revenire a varfului, dar pot avea in anumite situatii si un efect pozitiv, prin faptul ca reduc frecarea firului de blanc si firul curge mai bine, atunci cand dai cu fire groase (0,40mm) si fara inaintas.
Lumea ma intreaba ce lansete si ce mulinete folosesc. Folosesc lansete de distanta care nu au inel de 50mm, pentru ca nu au nevoie de el. Au o constructie cu talon cilidric, nu conic (asa numitul parallel butt), care e destul de rigid. Fiind puternice, vreau ca firul sa se desfasoare foarte repede de-a lungul blancului si pentru asta le-am pus inel de 40mm. Niciodata n-am avut probleme cu ele, nu fac peruci, nu freaca firul de blanc. Mulinetele provin din portofoliul de surfcasting al firmei Shimano si se bazeaza pe o traditie veche de zeci de ani, a pescuitul la mare distanta de pe plaja. Vechile modele japoneze ca SS9000 si SS3000 au creat un sablon care functioneaza si astazi. Si, evident, ce e bun pentru casting la pescuitul pe ocean e bun si la pescuitul pe lacuri. De altfel, mulineta este un element esential in jocul „procentajelor". Mulinetele Shimano ofera o multime de lucruri care te ajuta sa castigi cativa metri in plus. Dau cu Aero Technium Mgs, care sunt si foarte usoare, singura observatie pe care le-as face-o fiind ca, la banii lor, ar fi putut sa fie dotate cu o aparatoare care sa nu permita firului sa se infasoare sub tambur.





