Procentajele distantei (1)
Frank Warwick este considerat unul dintre cei mai inovatori pescari de crap. Expert in pescuitul la distante extreme, inventator de monturi si echipamente, pionier al nadelor de mare atractie si al pescuitului cu momeli artificiale. A publicat sute de articole in cele mai importante reviste britanice si europene. Consultant pentru Century, Trakker, Entreprise Tackle. Proprietar al firmei de nada Frank Warwick Baits.
ALEGEREA FIRULUI
Spuneam ca prefer un fir suplu pentru distanta. Daca firul nu are elasticitate, asta poate sa inseamne ca a fost pretensionat, deci va fi mai casant. Firele elastice au mai multe avantaje. Vi s-a intamplat sa va intre pestele in vegetatie, la mare distanta, si sa se incurce acolo? In acest caz, un fir fara elasticitate nu are marja de siguranta si, in momentul in care tragi de peste, ca sa-l scoti din vegetatia respectiva, se rupe in noua cazuri din zece, chiar daca nu tragi foarte tare. Firele suple au o memorie mai mica, nu se rasucesc la fel de tare si se aseaza mai bine pe tambur. Sunt mult mai bune pentru distanta.
Am folosit si fir textil, dar constat ca, pe multe dintre lacurile pe care merg, textilul e interzis dintr-un motiv sau altul. Firul textil are cateva avantaje clare, imi place foarte mult. Simti fiecare miscare a pestelui, e spectaculos, dar ai nevoie de ceva timp pana te obisnuiesti. Raportul dintre rezistenta si diametru e incredibil. Sunt fire textile cu rezistenta de peste 30lb si cu diametrul unul monofilament de 6lb. Sunt si anumite dezavantaje, unul fiind acela ca majoritatea firelor textile sunt semiflotante. Faptul ca se ridica in masa apei le transforma intr-un magnet pentru particule in suspensie, ceea ce le face foarte vizibile. Spre deosebire de nylon, insa, firul textil nu e afectat de temperatura. La nylon, se poate observa ca vara arunci mai departe decat iarna, pentru ca nylonul se contracta la frig si isi pierde din elasticitate. Pentru cei care dau la crap si in sezonul rece si au nevoie sa arunce foarte departe, firul textil e o solutie mai buna decat monofilamentul. Acolo unde nu e permisa folosirea lui pe lansetele de pescuit, il folosesc totusi pe lansetele de nadire si de marcaj.
Practic, o partida de pescuit la mare distanta incepe la fel ca orice alta partida. Vreau sa stiu ce fel de substrat am in fata si ce adancimi. Inainte de a arunca prima lanseta, petrec ceva timp uitandu-ma cu atentie pe apa dupa indicii care mi-ar putea spune unde e pestele. Se intampla uneori sa vezi crapul sarind intr-o anumita zona si asta poate fi un punct de plecare. Prefer sa ma orientez dupa crapii pe care ii vad, asa ca nu ma grabesc, mai degraba astept si ii caut. Daca descopar pestele, arunc acolo fie o momeala izolata, fie una cu o punga solubila. N-are rost sa nadesti mai mult, pentru ca nu stii ce se intampla. Vrei doar sa vezi daca poti face rost de o trasatura. Las montura pe locul respectiv in jur de o ora, sa vad daca trage. De multe ori, daca am reusit sa apreciez distanta corect si sa arunc unde trebuie, mi s-a intamplat sa prind un peste foarte repede.





