Orlat, un lac minunat
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
EVOLUTIA CRAPILOR MARI
Dupa ce am trecut pe pop-up-uri, a crescut numarul prezentarilor, printre crapii capturatii fiind inca doi comuni de poza in apa, de 20,7kg si, respectiv 25,6kg. Pe langa comunii si oglinzile notate pe foaia de inventar, au mai fost teni si carasi. E posibil sa fi fost o simpla coincidenta si nu neaparat cauza-efect faptul ca schimbarea monturii a dus la incetarea bipurilor si cresterea numarului capturilor. Totusi, nu este prima experienta de acest gen, cu bipurile care s-au transformat in driluri dupa ce am schimbat montura si prezentarea, din momeli scufundatoare sau critic echilibrate, in pop-up-uri sau invers. Crapul de 25,6kg a venit la "pachet" si cu un nou premiu din partea administratiei. Un cutit superb, lucrat manual, pe care mi l-a dat Cristi, personal. Tot Cristi a oferit in ziua de vineri, ceea ce am inteles ca urmeaza sa devina o traditie, un gratar pentru personalul administrativ si toti pescarii aflati pe balta. Degustarea diverselor bucate preparate cu pricepere a fost o buna ocazie de socializare, sa ne cunoastem si sa impartasim din experientele personale. Altfel, fara aceasta oportunitate, nu prea ai cum sa iei contact cu ceilalti pescari, deoarece standurile sunt departate. Distanta mare dintre standuri ofera atat intimitate pescarilor, cat si o zona de pescuit de aproximativ 1ha pentru fiecare.
Determinat de un clip pe care il vizionasem recent, in care Danny Fairbrass recomanda reducerea la jumatate a sectiunii rigide (boom section), ca solutie pentru cresterea numarului prezentarilor, am scurtat lungimea boom-ului la 7cm atat pentru CostaRig, cat si pentru CostaUp. Motivele schimbarilor au fost diametral opuse. In prima parte a partidei, cand se rarisera trasaturile, am umblat la CostaRig, in speranta ca va creste numarul capturilor. In partea finala a partidei, dupa ce m-am vazut "cu sacii-n caruta", numarul capturilor crescuse si se mentinea ritmul, am zis ca e un moment bun sa testez. N-am vazut nicio modificare dupa scurtarea sectiunii rigide. Nici la CostaRig short (cu boom-ul scurt) n-am avut mai multi pesti, nici la CostaUp short nu s-au redus prezentarile. Partea buna este ca monturile modificare si-au pastrat eficienta, in sensul ca n-am pierdut niciun peste in dril. Analizand noua varianta a ambelor monturi, am considerat ca boom-ul mai scurt imbunatateste mecanica monturii. Stiu, fara filmari subacvatice, in care sa vad comparativ cum functioneaza monturile atat cu sectiunea rigida lunga, cat si scurta, este doar un avantaj teoretic. Insa, un avantaj practic indiscutabil este economia semnificativa la Korda Boom.
La Orlat m-as duce doar pentru frumusetea locului si sa stau de vorba cu oamenii extraordinari de acolo. Nu ma intereseaza doar pestii pe care i-as putea prinde. De fapt, chiar inainte de asta conteaza ce simt cand ma uit in jurul meu si placerea de a interactiona cu oameni educati, civilizati si, totodata, pescari de crap cu experienta. Cat priveste trofeele cu care ma pot intalni, merita observata rata de crestere a celor mai mari trei crapi pe care i-am prins: cel de 20,7kg avea 14,4kg in primavara trecuta, cel de 23,6kg avea 16kg si cel de 25,6kg a luat intr-un an aproape 7kg, de la 18,8kg. Daca la asta adaug si confortul oferit pescarilor, se explica de ce mi-am fixat ca obiectiv sa revin an de an pe acest lac minunat.





