Orlat, un lac minunat
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
DESFASURAREA PARTIDEI
Surpriza, sau poate nu, a fost ca, dintre cei sase crapi prinsi in primele 30 de ore, cinci dintre ei au fost de pe platou. E drept, cel mai mare, de 14,1kg, a venit din mal. Ma interesa mai mult ca am activitate si mai putin talia pestilor. Cum inca n-am descoperit "strategia pentru peste mare", aplic o strategie bazata pe probabilitati si chiar bun simt: sa prind cat mai multi, in speranta ca printre ei vor fi si unii mari. Legat de crap "mare" sau "mic", ar merita o discutie. Ce inseamna "mare"? De la 20kg in sus? De ce nu de la 19kg, 18kg sau 15kg? De ce nu peste 25kg sau chiar 30kg? Am auzit pescari spunand "ciortani" crapilor de 10-15kg. Am fost intrebat de mai multe ori "cati crapi 20kg+ ai prins?". Am raspuns politicos, chiar daca eram constient ca n-am niciun merit special in a prinde crapi peste o anumita greutate. Realitatea este ca am avut sansa ca respectivul peste sa aspire montura. Din tot ce-am citit despre fiziologia si morfologia crapilor, din toate filmarile subacvatice pe care le-am vizionat si din propria experienta, n-am identificat nicio metoda prin care, dintre crapii care vin in zona carligului, sa-i prind doar pe cei peste o anumita greutate. Desigur, am auzit expresii de genul "montura pentru peste mare", "boilies pentru peste mare" sau "momeala pentru peste mare", dar fara a fi insotite de o explicatie sau de argumente care sa ma convinga. Pentru mine, definitia pescarului este cel care prinde peste. Pescarul norocos este cel care prinde pestii pe care spera sa-i prinda.
Vazand ca o lanseta era cea mai productiva, am zis sa pun la celelalte trei tot wafter Monster Pursuit, doar ca nu prea mai aveam. Asa ca am schimbat cu wafter Seafood Blend, deoarece avea aceleasi culoare si dimensiune. Nu doar ca nu s-a imbunatatit nimic pe cele trei lansete, dar trasaturile au incetat si la cea mai productiva lanseta de pana atunci. Astfel, in urmatoarele doua zile am mai prins doar cinci crapi, partea buna fiind ca a venit si primul de poza in apa, un comun de 23,6kg, tot de pe platou. Astfel, am devenit fericitul posesor al unui tricou 20+, oferit de administratie pescarilor care reusesc capturi de peste 20kg. Dincolo de euforia capturii, realitatea era ca partida se afla in declin. Cum n-am mai avut trasaturi pe apa mica, am decis sa plantez doua lansete la apa adanca, cu toate ca, datele de pana la acel moment ma duceau la aceeasi concluzie: sa raman la apa mica. Totusi, am avut nenumarate experiente in care comportamentul crapilor a fost complet opus fata de ce ma asteptam. Oricat as incerca sa "gandesc" cu mintea crapului, eu sunt pe mal, el e in apa. Eu analizez si decid, el doar reactioneaza la ce se intampla in mediul sau. Cum aveam de unde alege ce adancimi imi doream, montura de pe a treia lanseta a ajuns intr-o groapa aflata la vreo 110m in fata mea, la 3,7m adancime, iar a patra lanseta, cu permisiunea administratiei si nefiind pescar in dreapta, am dus-o in zona standului vecin pe o groapa de 3,3m, acolo unde, conform hartii batimetrice pe care mi-o daduse Razvan, este un sant care face o curba. Apropo, harta facuta de ei se potriveste cu harta facuta de sonar pe zona unde am umblat.
Dupa aproape 24 de ore, adancimile mari n-au adus nimic, motiv pentru care am decis sa las in pozitia initiala doar prima lanseta, cea care fusese cea mai productiva pana la acel moment si sa aleg trei locuri cu apa cat mai mica. Astfel, am plantat montura de pe a doua lanseta pe apa de 1,1m, la vreo 150m in larg, usor spre stanga, in apropierea unei gropi de 2,5m adancime. Lanseta trei pe apa de 0,9m, pe un platou aflat putin mai sus si mai la dreapta de groapa unde fusese anterior. Pe a patra am dus-o pe apa de 0,6m, la vreo 35m de malul de opus, pe un platou aflat in zona standului vecin, la granita cu standul meu. Mai aveam 72 de ore din partida cand am "pariat toti banii" pe apa mica. In mai putin de o ora de la plantare am prins un crap comun de pe a patra lanseta, ceea ce mi-a dat incredere ca decizia fusese buna. Insa, pana dimineata, cand am mai prins doi comuni de pe a doua lanseta, nu s-a mai intamplat nimic. Acela a fost momentul in care am decis sa trec la toate lansetele pe pop-up (acelasi Squid de 10mm, roz spalacit, care a fost initial pe a patra lanseta). As putea spune ca in spatele deciziei a fost intuitia. O fi fost, dar a mai fost ceva. In fiecare zi avusesem pe toate lansetele bipuri care nu s-au materializat in trasaturi. Tin senzorii pe sensibilitate maxima, tocmai pentru a incerca sa detectez cat mai mult din ce se intampla la carlig. Desigur, acele bipuri puteau fi date de pesti care au atins firul sau de "tramvaie" (pesti care merg cu monturile si firele dupa ei) sau de pesti care au luat montura si nu s-au intepat, asa cum am vazut in multiple filmari subacvatice. Cu toate ca n-am ratat pesti cu CostaRig, fara o camera subacvatica, n-am de unde sa stiu daca toti pestii care au aspirat montura s-au si intepat.





