Orlat, un lac minunat

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 15 iulie 2024 0 comentarii

LOCURI, NADE, MONTURI

 

Nu sunt genul de pescar care vine pe balta cu "disperarea" de a avea lansetele in apa cat mai repede. Insa, aici, spre deosebire de alte lacuri, eram nerabdator sa ma urc in barca, sa vad pestii pe sonar, adancimile, structurile, substratul si sa aleg cele patru locuri de start. Fiind pentru prima oara pe Orlat, am scanat zona de pescuit in lung si-n lat, trecand putin chiar si in standurile vecine. A fost pentru prima oara cand n-am vazut niciun peste pe vizualizarea stanga-dreapta a sonarului (Side Imaging). Oriunde am mai pescuit, nu mi s-a mai intamplat sa nu apara niciun peste pe sonar. Nu ma refer la crapi de talie mare, cei pe care ii vizam, ci la orice peste, mic sau mare, indiferent de specie. Asta da provocare, ca tot ziceam la inceput ca imi plac provocarile. Daca n-as fi avut informatii credibile ca lacul a fost populat, as fi luat in calcul sa strang si sa plec, ca rezultatele pescuitului in "piscina" ar fi fost dinainte stiute. Ma aflam intr-una dintre situatiile pe care am descris-o in partea doua a articolului Localizarea crapilor, respectiv Cand pestii "ne spun" unde sa pescuim este varianta simpla, chiar daca nu avem succesul garantat. Ce facem cand nu ii vedem? Alegem locurile unde credem ca vor veni sa se hraneasca sau pe unde vor trece. Le alegem tot pe baza informatiilor: experienta proprie sau a altor pescari pe acel stand, adancimea apei, structurile pe care le vedem cu ochiul liber (ex. mal, plaur, stuf, copaci scufundati), structurile si tipul substratului pe care le identificam sondand apa cu marker-ul sau prodding stick-ul sau plimbandu-ne cu sonarul, directia si intensitatea vantului, data din calendar, daca pestii sunt inainte, in timpul sau dupa depunerea icrelor, temperatura apei si presiunea atmosferica.

Victor_Costache_Orlat_un_lac_minunat_4

Lacul fiind deschis oficial de doar doua luni, informatiile pe care le aveam despre Orlat de la pescari erau extrem de putine, iar cu privire la standul pe care ma aflam, singura recomandare era sa abordez malul de vis-a-vis, aflat la vreo 260m. Cert este ca ma tot plimbam cu sonarul, chiar trecand de mai multe ori prin aceleasi zone, dar nu puteam lua o decizie. Erau atat de multe locuri atractive - praguri, gropi, platouri, substrate tare, substrat moale, aproape, departe, apa mica, apa mare - incat nu reuseam sa identific patru "castigatori" detasati. In cele din urma, m-am hotarat sa merg pe adancimi variate, dar nu apa mai adanca de 2m. Astfel, am optat pentru un platou aflat la granita cu standul din stanga, la vreo 170m, pe apa de jumatate de metru, doua in malul de vis-a-vis, adancimi 1,1m si, respectiv 1,6m si inca una, ceva mai aproape, la vreo 87m, pe jumatatea standului, pe apa de 1.4m. Si la carlig am mers variat. Pe lansetele 1-3, montura CostaRig cu waftere Forgotten Flavours (Monster Pursuit, Scopex Squid, Seafood Blend), iar pe a patra, CostaUp cu un pop-up Squid, tot Forgotten Flavours. Singura constanta in toata aceasta diversitate a fost nada: boiliesuri Dynamite Baits Peppered Squid de 15mm si 20mm taiate pe jumatate amestecate cu pelete Coppens oferite cu generozitate de administratie, aceleasi pelete cu care sunt furajati crapii. Proportia boilies-pelelete a fost cam 1:1, deoarece voiam sa ma asigur ca mai ramane ceva nada in zona carligului dupa dizolvarea peletelor. 

Victor_Costache_Orlat_un_lac_minunat_10

Dupa ce am terminat de plantat, m-a vizitat Razvan Andrecau, unul dintre administratori si pescar de crap cu multa experienta. Mi-a spus deschis ca nu ma poate ajuta cu prea multe sfaturi, deoarece lacul este abia la inceput si nu are suficiente date de la pescari pe baza carora sa-mi recomande locuri productive. Totusi, mi-a zis ca platoul respectiv este o structura creata artificial in toamna si, din cate stie, pescarii care au pescuit acolo n-au prins nimic. Fiind la debutul partidei, nu aveam motive sa mut lanseta. Am zis sa astept minim 24, chiar 48 de ore, sa vad ce se intampla. La urma urmei, aveam doua lansete in mal, zona pentru care primisem mai multe recomandari. Nu era o problema sa duc toate lansetele acolo, daca cele doua incepeau sa produca.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma