Note despre pescuitul plantat

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 21 iulie 2023 2 comentarii

PESCUITUL PLANTAT - AVANTAJE PENTRU LACURI

 

Am inceput sa pescuiesc la crap cu multi ani in urma si am trecut printr-un proces lent si lung, in care am plecat de la ideea pe care o avea orice pescar, de a prinde si de a lua acasa cat mai mult peste, lucru care parea normal acum 30 de ani, si in final am ajuns la ideea de a nu lua nimic si de a proteja lacurile si pestii. Daca insist asupra ideii de protectie, e pentru ca lacurile sunt ecosisteme fragile, care pot fi afectate sau distruse daca nu sunt bine administrate. Protectia pestelui si a mediului e o politica pe care atat administratorii de lacuri, cat si pescarii au tot interesul sa o promoveze, iar pescuitul plantat e un mijloc prin care pestii pot fi protejati mai bine. Am avut ocazia sa vad lacuri cu agatatura pe care plantatul era interzis. Invariabil, se ajungea la aceeasi situatie: cu cat lacul era mai intens pescuit, cu atat era mai plin de fire si monturi rupte si lasate in apa si cu atat pestii erau intr-o stare mai proasta. 

Vlad_Pavlovici_Note_despre_pescuitul_plantat_8

Pe parcursul anilor, mi-am dat seama ca avantajele pe care le obtineam din pescuitul plantat nu erau doar in beneficiul meu. Puteau fi si in beneficiul lacurilor. La plantat, pescarul e mai eficient, capturile sunt mai numeroase, pestii pot fi eliberati daca se blocheaza in agataturi, iar lacul ramane curat. Am scris articole si am facut filme despre pescuitul plantat, ca sa-i conving si pe altii de avantajele acestui stil, care e atat in favoarea pescarilor, cat si in favoarea lacurilor. E de neinteles de ce sunt atat de multi pescari si administratori de lacuri care considera ca plantatul e nesportiv, cand in realitate, daca e bine facut, e cel mai eficient stil de pescuit pentru protectia pestelui si a mediului.

Vlad_Pavlovici_Note_despre_pescuitul_plantat_9

Cand am avut ocazia sa fiu implicat in administrarea celor doua lacuri de la Varlaam, am trecut de la teorie la practica. Am formulat regulamentul in asa fel incat sa pot pune in aplicare acest principiu, ca lacul si pestii sunt protejati prin pescuitul plantat. Am impus fire groase (o linie principala de cel putin 0,40mm si un inaintas de minim 0,60mm), ceea ce a facut ca pescuitul lansat sa fie aproape imposibil de practicat. Pe anumite standuri cu zone abrazive, care taiau si cele mai groase fire, am interzis pescuitul lansat cu totul si le-am cerut pescarilor sa foloseasca flotoare, ca sa ridice firul de pe fundul apei, si sa faca drilul din barca. Administratorii lacurilor au devenit ghizi de pescuit pentru clienti, ajutandu-i sa inteleaga tehnicile si echipamentele cu care nu erau obisnuiti. In cei zece ani care au trecut de la deschiderea lacurilor de la Varlaam, rezultatul acestei politici de a promova pescuitul plantat a fost ca s-au inregistrat multe capturi mari, desi cele doua lacuri nu sunt usoare, majoritatea crapilor s-au pastrat in stare buna cu toate ca unii au fost prinsi de zeci de ori, iar lacurile s-au mentinut curate. Se rup putine fire si se pierd putini pesti in dril. Experienta de la Varlaam a aratat ca pescuitul plantat, daca e facut corect de pescari si daca e supravegheat atent de administratia lacului, aduce mari beneficii. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

27 iulie 2023

@Nicu, ma bucur ca articolul e util. Vom publica si alte articole despre pescuitul plantat, pe care il consider foarte avantajos atat pentru lacuri (daca e bine facut), cat si pentru pescari.

Nicu

24 iulie 2023

Sunt trucuri în articolele scrise pe acest site, în care ai nevoie de o viață întreagă pe malul apei pentru a le învăța. Mulțumesc!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma