Note despre pescuitul plantat
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
PERSPECTIVA PESCARILOR DE CRAP
Din momentul in care am inceput sa pescuiesc plantat, am constatat ca sunt intr-o minoritate care nu e bine privita. Pescuitul plantat n-a avut niciodata o cota ridicata de simpatie din partea pescarilor si cu atat mai putin a administratorilor de lacuri. Pentru pescari, e incomod pentru ca implica multe bagaje si cheltuieli. Pe langa echipamentul de pescuit propriu-zis, iti trebuie barca, motor, sonar, baterie, balize, prodding stick. Dupa ce le cumperi, iti trebuie timp sa inveti sa lucrezi cu ele. Rezultatele nu vin imediat. Cine n-a pescuit plantat ar putea fi tentat sa creada ca e simplu. Duci montura unde sta pestele si il prinzi. Problema e ca nu stii de fiecare data unde sta pestele si nici montura nu e intotdeauna usor de dus. Alta obiectie fata de pescuitul plantat e ca ar fi nesportiv. Capturile par lipsite de valoare pentru ca ai plantat. Unii cred ca, daca plantezi, n-ai cum sa nu prinzi. In realitate, nu toti pescarii prind la fel la plantat. Si aici exista o mare diversitate a rezultatelor, la fel ca in pescuitul lansat. Sunt pescari cu rezultate bune pe orice lac si in aproape orice partida. Sunt altii care prind la un nivel mediu. Si sunt altii care prind doar ocazional. Faptul ca plantezi te ajuta in multe privinte (acoperi distante mari, pui montura cu precizie, nadesti usor si rapid), dar nu-ti spune cum sa pescuiesti. E decizia pescarului unde planteaza, cat nadeste, la ce intervale schimba lansetele, ce monturi alege. Si la plantat poti sa faci greseli, la fel ca si la pescuitul lansat.
Faptul ca plantatul nu ofera garantia ca prinzi se vede foarte clar pe lacuri grele. Sunt lacuri pe care toata lumea planteaza si, cu toate astea, uneori nu se prinde nimic. Un pescar poate face o partida intreaga fara sa vada o trasatura de crap. Trei, patru, cinci zile cu lansetele plantate in toate directiile... si nicio captura. Doua exemple in acest sens sunt lacurile de la Varlaam si Horgesti. Aici, pescuitul plantat nu ofera doar un avantaj practic, are si un rol psihologic. Daca pestii sunt greu de prins, cel putin avem toate mijloacele sa-i cautam. Putem pescui pe toata suprafata lacului, putem folosi orice stategie de nadire, putem utiliza orice nada si orice montura (se intelege ca vorbim de monturi si nade acceptate de regulament). Daca plantatul ar fi fost interzis la Varlaam si Horgesti, probabil ca pescuitul ar fi fost si mai greu. S-ar fi prins mai putini crapi mari, lacurile ar fi avut mai putini clienti. In final, daca n-ar fi fost viabile economic, ar fi incetat sa existe sub forma actuala, ca lacuri interesante si grele, cu crapi foarte mari. Puteau fi carpodromuri usoare, care sa se adreseze unui alt public.
Alt aspect la care plantatul e avantajos pentru lac si pentru pescari e nadirea masiva. Sunt lacuri pe care trebuie sa nadesti mult la distante mari. De dimineata pana seara, apa e bombardata de rachete. Daca nu nadesti, nu prinzi. Intrebarea e de ce trebuie sa nadesti cu racheta sau cu bastonul ore in sir, lucru pe care nu oricine il poate face, cand ai putea sa o faci foarte simplu cu barca? Ce are de castigat lacul din acest efort sustinut? Absolut nimic! Daca pescarii pot folosi barca pentru nadire, cantitatea de nada care intra in lac va fi mai mare decat la nadirea cu bastonul sau cu racheta, ceea ce e un avantaj pentru lacurile cu densitate mare de crap.
Vlad Pavlovici
27 iulie 2023
@Nicu, ma bucur ca articolul e util. Vom publica si alte articole despre pescuitul plantat, pe care il consider foarte avantajos atat pentru lacuri (daca e bine facut), cat si pentru pescari.
Nicu
24 iulie 2023
Sunt trucuri în articolele scrise pe acest site, în care ai nevoie de o viață întreagă pe malul apei pentru a le învăța. Mulțumesc!





