Note despre pescuitul plantat
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
PERSPECTIVA ADMINISTRATORILOR DE LACURI
Perspectiva celor mai multi administratori pe care i-am cunoscut e ca plantatul nu trebuie permis pe lacurile lor sau, daca e permis, trebuie taxat suplimentar. Intr-adevar, decizia de a permite pescuitul plantat poate avea implicatii asupra incasarilor si clientilor. Daca administratia vrea sa orienteze lacul spre pescuitul plantat si vrea sa le ofere pescarilor o experienta cat mai buna, e important sa le asigure spatiu. Pe un lac pe care se planteaza cu barca, standurile ar trebui sa fie spatiate mai larg decat pe un lac pe care se pescuieste doar lansat. Asta poate sa presupuna un numar mai mic de standuri, mai putini clienti si eventual incasari mai mici. Randamentul financiar al lacului e, pentru unii administratori, un argument impotriva pescuitului plantat. Cand am facut standurile la Varlaam, era clar ca, daca se va planta, nu putem avea decat numar relativ mic de standuri. Pe Sectorul A, un lac de sapte hectare, se poate pescui la crap pe maxim sapte standuri in acelasi timp (chiar daca numarul de standuri e mai mare), dar de obicei se pescuieste pe sase. Pe Sectorul B, un lac de 25 de hectare, se poate pescui pe maxim 13 standuri. Fiecare stand are cel putin un hectar de apa la dispozitie. Cum ambele lacuri sunt balastiere pline de structuri, pescarii au multe optiuni, iar spatiul de manevra cu barca e confortabil. Sa presupunem ca numarul de standuri ar fi fost dublu, lucru realizabil, si s-ar fi pescuit doar lansat. Poate ca incasarile ar fi fost mai mari. In acelasi timp, daca am fi marit numarul de standuri, poate ca unele ar fi devenit incomode sau neproductive, clientii le-ar fi evitat, iar gradul de ocupare al lacurilor ar fi fost mai mic. Am optat pentru pescuitul plantat pentru ca asta cerea specificul lacurilor si pentru ca plantatul are o serie de avantaje pentru protectia pestelui si a mediului. Numarul mic de standuri a facut ca toate sa aiba un grad de ocupare ridicat.
Ca atare, cand un lac interzice plantatul, ne putem gandi ca e mai rentabil pentru cei care il administreaza sa opteze pentru pescuitul lansat. Alt motiv poate fi ca lacul nu se preteaza pentru plantat - fie ca e prea mic, fie ca e curat si nu pune probleme etc. Exista insa lacuri pe care pescuitul plantat e interzis fara motive intemeiate, desi ar fi mai avantajos decat pescuitul lansat. Am pescuit pe lacuri comerciale care aveau zone cu agatatura sub forma de plauri, ragalii, zalogi, copaci scufundati, dar pe care plantatul era interzis. Pescarii aruncau in agatatura cu fire subtiri, firele se rupeau si formau la randul lor agataturi. Locurile de pescuit erau compromise si nici pestii parcati in agataturi nu erau intr-o stare prea buna. Ocazional, administratia lacului grebla agataturile ca sa curete locurile de fire, dar asta nu rezolva nimic. In scurt timp, perdeaua de fire se refacea. Administratia trata efectul, in loc sa trateze cauza. Problema era pescuitul lansat in agatatura. De pe mal, nu puteai sa recuperezi nici macar montura daca se agata, cu atat mai putin sa scoti pestele. Solutia era sa se permita pescuitul plantat cu barca, firele groase sa devina obligatorii pe zonele cu agataturi, iar administratia sa ajute pescarii sa inteleaga acest stil de pescuit, cu particularitatile lui. Nu e suficient sa impui o metoda daca pescarii nu stiu s-o aplice in mod corect.
Cand pescuitul plantat e permis, pe unele lacuri e taxat in plus, ca si cum ar fi un privilegiu pentru care e normal sa platesti. Intr-adevar, un pescar care poate planta are mai multe sanse sa prinda peste decat unul care arunca, dar de ce sa-i ceri mai multi bani pentru asta? Nu e interesul lacului ca pescarii sa aiba rezultate? Capturile clientilor nu aduc alti clienti? Daca plantatul e bine facut, se inregistreaza mai multe capturi. Daca pestii se blocheaza in agataturi, te poti duce sa-i scoti cu barca. Se pot folosi fire groase cu care ai mai mult control in dril. Drilurile dureaza mai putin, ceea ce reduce riscurile pentru crapi in sezonul cald, cand drilurile prelungite pot fi fatale. Se rup mai putine fire. Lacul se pastreaza curat. Se poate da mai multa nada, lucru care ajuta pestii sa creasca. Toate astea sunt avantaje pentru care pescuitul plantat cu barca merita incurajat prin regulament, nu descurajat prin taxe suplimentare.
Vlad Pavlovici
27 iulie 2023
@Nicu, ma bucur ca articolul e util. Vom publica si alte articole despre pescuitul plantat, pe care il consider foarte avantajos atat pentru lacuri (daca e bine facut), cat si pentru pescari.
Nicu
24 iulie 2023
Sunt trucuri în articolele scrise pe acest site, în care ai nevoie de o viață întreagă pe malul apei pentru a le învăța. Mulțumesc!





