Note despre pescuitul plantat (2)

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 01 august 2023 0 comentarii

BALIZE SI LANSETE PENTRU PLANTAT

 

Un instrument util la pescuitul plantat sunt balizele. Se poate pescui si fara balize, fie pentru ca locul pe care plantezi e usor de gasit, fie pentru ca l-ai marcat pe sonar si te orientezi dupa asta, dar sunt inca destui pescari care prefera sa foloseasca balize. Pescuitul la baliza e extrem de precis. Exista doua feluri de balize: permanente si temporare. Balizele H se folosesc pentru marcarea rapida, temporara a unui loc. Cand sondezi apa cu sonarul sau cu prodding stick-ul si gasesti un loc interesant, arunci pe el o baliza H ca sa-l marchezi. Greutatea balizei se duce la fund si baliza ramane pe loc, daca nu bate vantul. Cand bate bantul, e bine sa rasucesti firul pe marginea balizei, pentru a-l impiedica sa se desfasoare si sa mute H-ul din loc. Poti sa folosesti doua, trei, patru sau mai multe balize H in acelasi timp, in functie de structura. Daca te hotarasti sa pui un marcaj permanent pe o structura ca sa pescuiesti pe ea, trebuie sa scoti baliza H si sa lasi in locul ei o baliza flexibila. Cu ani in urma, n-aveam balize flexibile si marcam locurile cu o sticla de plastic legata cu monofilament sau cu sfoara de o greutate, insa de multe ori pestele agata firul balizei in timpul drilului. Nu o data, am pierdut atat pestele, cat si locul marcat. Pentru marcarea permanenta a unui loc, nu se recomanda folosirea balizelor cu sfoara, cum sunt balizele H. In cazul balizelor flexibile, baliza se culca daca pestele trece cu firul peste ea si riscul ca pestele sa agate baliza e mai mic. Se mai intampla ca firul sa agate si balize flexibile in timpul drilului, dar e un sistem totusi mai eficient fata de balizele prinse cu sfoara. De notat ca, la balizele flexibile formate din segmente care se infileteaza, imbinarea dintre doua segmente se poate slabi in timp, iar segmentul se poate desuruba. Daca se desurubeaza, varful balizei pluteste pe apa si uneori il poti recupera daca ai noroc, in timp ce plumbul si restul segmentelor raman pe fund si e greu sa mai dai de ele. Segmentele trebuie stranse bine in momentul in care pui baliza si trebuie urmarit ce se intampla cu balizele pe durata partidei. La partidele lungi, se formeaza depuneri pe corpul balizei, pot fi si depuneri de icre, si uneori vom vedea ca baliza se misca destul de tare, ca si cum ar fi lovita de peste. Fie ca pestii depun pe corpul balizei, fie ca se hranesc cu depunerile existente, lovirea balizei de-a lungul mai multor ore sau zile duce la desurubarea segmentelor in anumite cazuri. Pentru siguranta, segmentele pot fi verificate si in timpul partidei.

Vlad_Pavlovici_Note_despre_pescuitul_plantat_21

La asezarea balizei, trebuie sa tinem cont de marimea locului balizat si de adancimea apei. La Horgesti, de exemplu, adancimea apei in fata standului e constanta (variatia de nivel pe toata deschiderea standului nu e mai mare de 20-30cm), iar baliza e pusa ca reper pentru zona nadita. Nu conteaza daca sta drept sau e inclinata pentru ca marcheaza o zona larga. Nu am nevoie sa plantez langa baliza si nu e niciun risc ca baliza se duca la fund, daca e mutata din loc. La Varlaam, in schimb, baliza e pusa de obicei pentru a marca precis o structura, care poate fi mica, si e bine sa stea drept, ca sa fii sigur unde plantezi. Montura e pusa langa baliza (pestii nu sunt deranjati de balize), iar diferentele mari de nivel fac ca baliza sa se poata pierde daca e mutata din loc. Daca sta pe o panta sau pe un prag, e suficient sa fie impinsa un metru sau doi ca sa cada la apa adanca. Am pierdut cateva balize de-a lungul anilor si am invatat sa fiu atent la felul in care sunt puse.

Vlad_Pavlovici_Note_despre_pescuitul_plantat_24

In final, cateva cuvinte despre lansete. La pescuitul plantat, e util sa folosim lansete scurte si nu foarte rigide. Lansetele lungi, de 3,90m, cu actiune rapida, recomandate pentru aruncari la mare distanta, sunt incomode. La plantat pot fi folosite lansete de 3,60m sau mai scurte, cum sunt cele de 3,00m, care sunt ideale pentru drilul din barca. Personal, prefer lansetele de 3,60m cu test de curbura de 3,00lb sau 3,25lb si cu actiune medie sau cel mult semirapida, pentru ca in majoritatea situatiilor fac drilul de pe mal. Daca as vrea (sau ar trebui) sa fac drilul din barca, as folosi probabil lansete mai scurte. Nu e necesar ca lanseta sa aiba un test de curbura de 3,50lb sau mai mare. Un test de curbura ridicat ajuta la aruncarea unor greutati mari, cum ar fi plumbi si saci solubili grei sau momitoare voluminoase. Toate astea tin de pescuitul lansat. La plantat, se poate pescui cu lansete blande, complet diferite de lansetele de casting. Combinatia dintre o lanseta relativ moale (dar nu lipsita de putere) si un fir rezistent, gros, iti permite sa controlezi pestele, iar faptul ca varful lansetei amortizeaza socurile te ajuta in dril.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma