Note despre pescuitul plantat (2)
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
PESCUITUL PLANTAT CU BARCA
In primii ani de pescuit plantat, orice barca mi se parea foarte buna. Multa vreme n-am avut motor, am plantat doar la vasle. Treptat, am inceput sa inteleg ca barcile nu sunt toate la fel, iar felul in care iti alegi barca va influenta felul in care plantezi. Pe vreme buna, alegerea barcii aproape ca nu conteaza. Chiar si cele mai simple barci sunt acceptabile atata vreme cat nu bate vantul. De multe ori insa trebuie sa plantezi in conditii de vant si atunci ai nevoie de o barca stabila si echilibrata, in timp ce una mai putin reusita e un handicap. In general, folosesc o barca pneumatica, dar am plantat si cu barci rigide. La barcile pneumatice, sunt mai multe elemente de luat in considerare. E bine ca barca sa aiba o chila gonflabila, care ajuta la navigatie; sa aiba o podina cat mai rigida, preferabil metalica, pentru stabilitate; podina sa fie usor de instalat; barca sa fie grea, tot pentru stabilitate, dar nu exagerat de grea in raport cu puterea motorului; sa aiba un material robust si bine lipit; sa aiba un balon inalt; sa aiba vasle practice si usor de folosit. Sunt cerinte aparent simple, dar pe care nu toate barcile pneumatice le indeplinesc. Barcile nu pot fi testate pe apa inainte de achizitie, insa pot fi umflate si verificate in anumite privinte in magazin, lucru pe care il recomand. Ca dimensiuni, prefer barcile de 2,30-2,40m, suficient de mari pentru o persoana si suficient de compacte si usoare la transport.
La pescuitul plantat cu barca, exista mai multe tehnici si stiluri de a planta montura. Unii pescari se duc sa planteze cu lanseta in barca. Altii lasa lanseta pe mal si iau cu ei doar montura. Altii iau doua sau trei monturi in acelasi timp. Am incercat toate variantele si cred ca alegerea metodei e o chestiune de preferinta. Personal, avand in vedere ca pescuiesc de obicei cu un partener, prefer sa iau cu mine montura, in timp ce lanseta ramane pe mal in grija partenerului. Toate metodele pe care le-am testat au plusuri si minusuri. Ceea ce conteaza e sa poti planta montura corect. Pe vreme calma, e usor indiferent ce metoda alegi. Problemele apar cand bate vantul si cand esti obosit. Trebuie sa-ti gasesti o tehnica pe care sa te poti baza in orice conditii. Sa-ti alegi o traiectorie buna cu barca, tinand cont de vant. Sa pui montura pe locul pe care l-ai stabilit. Sa dai nada in jurul monturii. Sa te intorci la mal evitand alte fire. Si sa faci toate astea atat ziua, cat si noaptea, luand in calcul si oboseala care se aduna in partide lungi. Conteaza mai putin cum procedezi, daca iei in barca lanseta sau doar montura. Conteaza ca plantarea sa fie corecta. Ca randament, am vazut situatii in care plantatul cu navomodelul a fost mai eficient decat plantatul cu barca, pentru ca e mai discret. Atat ca barca e esentiala pentru protectia pestelui si pentru a pastra lacul cat mai curat. Daca pescarul planteaza cu un navomodel, e util (poate fi chiar obligatoriu) sa aiba si o barca la dispozitie pentru cazul in care pestele sau montura se blocheaza in agatatura.
In pescuitul plantat la distante mari, barca mai are un avantaj fata de navomodel. Poti sa faci drilul din barca, ceea ce scurteaza durata drilului. Una dintre problemele pescuitului la distante mari este ca, daca faci drilul de pe mal si aduci pestele de la sute de metri, riscul de a-l rani creste. La fel ca si riscul de a-l pierde pe drum. Pentru a micsora aceste riscuri, unii pescari se urca in barca la orice trasatura de crap si fac drilul doar cand ajung deasupra pestelui. In general, pestii raman in zona in care au fost intepati daca plumbul a cazut din montura, iar pescarul nu trage de peste. Daca pescarul e priceput, drilul facut din barca e o metoda care avantajeaza protectia pestelui pentru ca pestele nu mai plimbat prin tot lacul. Nu e insa o metoda pentru incepatori. Daca pescarul nu stie sa controleze pestele si barca, drilul se lungeste si rezultatele pot fi nefericite. Am avut ocazia sa vad driluri facute din barca de pescari fara experienta. Barca se invartea in cerc sau era trasa de peste la intamplare. De pe mal, drilul ar fi durat 5-10 minute. Din barca, a durat cel putin dublu si pestele s-a ales cu gura taiata.





