Note despre pescuitul plantat (2)
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
SONDE SI PLUMBI PENTRU PLANTAT
Unul dintre echipamentele folosite la plantat e asa-numitul prodding stick. O sonda, pe romaneste. E o tija de aluminiu sau de carbon utilizata pentru sondarea apei si verificarea substratului. Un prodding stick e compus din mai multe segmente, care se pot infileta, si are un capat cu care tatonezi substratul. Prodding stick-ul meu e facut din trei segmente cu lungimea de 1,5m. Pe apa mica, folosesc un singur segment. Pe o apa de pana la 3m, doua segmente; pe o apa de pana la 4,5m, trei segmente. Spre deosebire de sonar, prodding stick-ul e limitat de adancimea apei, nu se poate folosi la adancimi mari. Acolo unde se poate folosi, il consider extrem de util. Sonarul iti spune ce fel de substrat ai, prodding stick-ul iti permite sa tatonezi substratul si sa vezi exact unde incepe si unde se termina un loc. Pe lacuri cu structuri si locuri productive mici, prodding stick-ul e de ajutor pentru a stabili unde sa pui montura. E interesant ca dezvoltarea lacurilor de la Varlaam a avut un impact si in popularizarea acestui instrument. In urma cu zece ani, inainte ca lacurile sa devina cunoscute, prodding stick-ul era un accesoriu pe care nu-l vedeai decat rareori in magazine de pescuit sau la pescari. Pescuitul la Varlaam a facut sa se vanda probabil sute de prodding stick-uri, lucru care ne arata ce efect economic poate avea decizia de a permite pescuitul plantat. Am putea crede ca pe noi, ca pescari, nu ne intereseaza asta. Ne intereseaza pentru ca existenta firmelor producatoare si a magazinelor de pescuit ne ajuta. Pescuitul plantat are beneficii si pentru industria echipamentelor.
Instrumente de baza la pescuitul plantat - barca, motor, sonar, prodding stick, balize.
Un accesoriu esential, dar mai putin discutat e plumbul. La plantat, mai ales cand se planteaza la distante mari, forma si greutatea plumbului sunt importante. Folosesc in general doua tipuri de plumb: plumbi gripper (sau Grippa, de la verbul englezesc "to grip", care inseamna a prinde, a apuca) si plumbi trilob. Plumbii Grippa sunt preferati de multi pescari la plantat. Fac priza pe substrat incepand de la greutati mici, datorita formei ca o ventuza. Ii folosesc atat la monturile culisante, unde am nevoie de cel mai usor plumb care tine montura pe loc, cat si la monturile cu plumb pierdut. Plumbii trilob sunt mai putini cunoscuti. Exista doua tipuri de trilob - versiunea lunga, subtire, conceputa pentru aruncari la mare distanta, si versiunea lata, ideala pentru plantat. Plumbii trilob ingusti si subtiri nu sunt la fel de aerodinamici ca plumbii clasici pentru distanta si nu ating distante la fel de mari, dar au avantajul ca nu se ingroapa in substrat. Spre deosebire de alti plumbi de distanta, poti sa arunci cu ei intr-o apa mica si cu substrat malos (cum e la Horgesti, unde apa are sub un metru adancime in coada lacului) fara sa se ingroape. Un plumb de distanta obisnuit s-ar ingropa si n-ai nicio sansa sa-l tragi afara. Plumbii trilob au avantajul ca se ridica de pe fundul apei cand recuperezi. Daca trebuie sa aduci plumbul de la distante mari pe un substrat moale, in care plumbul tinde sa se ingroape, sau pe deasupra unor zone cu vegetatie si agatatura, trilobul e mai usor de recuperat.
Plumb Grippa cu sistem de eliberare, folosit intr-o montura culisanta.
Greutatea plumbului depinde de montura si de conditiile de pescuit. La montura culisanta, prefer plumbi in jur de 100-113g, dar se pot folosi si plumbi mai usori daca tin montura pe loc. La montura cu plumb pierdut, ma intereseaza un plumb cat mai greu si pescuiesc cu plumbi de la 140g in sus, mergand pana la greutati de peste 200g. Un detaliu legat de plumb e vartejul. Caut plumbii la care ochetul vartejului e cat mai larg. Unii producatori folosesc un vartej cu un ochet mic, considerand ca ochetul n-are nicio importanta. Am constatat ca are. La montura cu plumb pierdut, nu toate clipsurile elibereaza plumbul la fel. Unele sunt netede, altele sunt striate, unele sunt scurte, altele sunt lungi. Felul pe care plumbul iese din clips variaza in functie de constructia clipsului. Ca plumbul sa se elibereze usor din clips, e bine ca ochetul vartejului sa fie cat mai larg.





