Note despre casting (2)
Terry Edmonds este un expert in pescuitul la mare distanta. Detine trei recorduri nationale ale Marii Britanii, plus o serie de recorduri neoficiale, intre care si recordul pentru cea mai lunga aruncare facuta de un aruncator britanic cu o mulineta cu tambur fix. Este instructor acreditat si preda cursuri de casting pentru pescarii de crap, cursuri care se bucura de o enorma popularitate. Este consultant pentru Diem si Nash Tackle.
SCURTAREA LANSETELOR
Lansetele de crap pot avea actiuni diferite - rapida, medie sau semiparabolica - si fiecare actiune are utilitatea ei, dar pentru a atinge distante de aruncare mari avem nevoie de un anumit tip de actiune. Daca ne gandim ce se intampla cu lanseta in timpul unei aruncari, ne putem da seama ce fel de lanseta ne trebuie pentru distante mari. Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l avem in vedere este ca lanseta trebuie sa descrie in aruncare un arc de cerc amplu pentru a imprima plumbului o cat mai mare viteza. A nu se confunda viteza plumbului cu viteza cu care se misca prin aer varful lansetei. Lansetele de distanta sunt frecvent construite cu un talon rigid si un varf moale, pentru a permite atat aruncari lungi, cat si amortizarea socurilor in dril. Varful moale ofera siguranta in timpul drilului, iar talonul rigid este ideal pentru casting. Cum se comporta insa lanseta in aruncare?
Interpretarea mea este urmatoarea: pescarul se pregateste de aruncare cu bratele ridicate. La inceputul aruncarii, pescarul trage tare de lanseta. Lanseta incepe sa se incarce, iar varful moale se indoaie si se curbeaza rapid. Deocamdata, plumbul nu s-a miscat decat foarte putin - varful continua sa se curbeze si mai mult, ceea ce face ca lanseta se scurteze. Am trecut acum de jumatatea aruncarii. Varful se curbeaza in continuare, pana in momentul in care s-a incarcat suficient de mult, incat sa inceapa sa transmita energia in talonul rigid. Faptul ca varful s-a curbat foarte mult face ca lanseta sa fie mult mai scurta. O lanseta de 3,60m se poate scurta pana la 1,80m sub actiunea fortelor care incarca blancul. Scurtarea lansetei afecteaza arcul de cerc pe care il parcurge plumbul. Cu o lanseta scurta, e mai greu ca plumbului sa i se imprime o mare viteza. De asemenea, e mai greu sa simti cat de mult s-a incarcat talonul, pentru ca varful lansetei nu poate incarca talonul suficient ca sa-ti dea informatia de care ai nevoie pentru timing-ul aruncarii.
In finalul aruncarii, fortand lanseta, incarci si mai mult talonul, dar varful si mijlocul lansetei s-au facut covrig. Arcul se cerc pe care se deplaseaza plumbul s-a micsorat. Aici e momentul in care plumbul trebuie sa atinga maxima viteza. Dupa care oprim lanseta brusc, ca plumbul sa plece spre tinta, insa lanseta trebuie sa-si revina dupa ce a eliberat energia pe care o acumulase. Talonul isi revine imediat, fiind rigid, dar imprima varfului o oscilatie enorma. In cel mai rau caz, varful aproape ca loveste solul. Oscilatia varfului scoate valuri de fir de pe mulineta, dupa care varful se indreapta si avem o problema. Faptul ca varful moale a avut o rata de revenire lenta a produs o mare cantitate de fir detensionat. Plumbul e inca in zbor si firul se poate rasuci dupa inele, cu riscul de a se rupe. Distanta de aruncare poate fi dezamagitor de mica in raport cu energia pe care am consumat-o in aruncare. Explicatia sta in faptul ca arcul de cerc n-a fost destul de amplu, iar talonul nu s-a incarcat corespunzator. Pur si simplu, n-a fost timp ca talonul se se poata incarca suficient. Cand arunci cu lansete cu varful moale, nu ai precizie foarte buna si exista un risc crescut ca firul se infasoare dupa un inel si sa se rupa. Am vazut de multe ori genul asta de probleme produse de lanseta cu varf moale si talon rigid.
Clinciu Ciprian
30 septembrie 2024
Multumesc mult ptr aceste infor****** !





