Note despre casting (2)
Terry Edmonds este un expert in pescuitul la mare distanta. Detine trei recorduri nationale ale Marii Britanii, plus o serie de recorduri neoficiale, intre care si recordul pentru cea mai lunga aruncare facuta de un aruncator britanic cu o mulineta cu tambur fix. Este instructor acreditat si preda cursuri de casting pentru pescarii de crap, cursuri care se bucura de o enorma popularitate. Este consultant pentru Diem si Nash Tackle.
FINALUL ARUNCARII
Momentul de final al aruncarii are intotdeauna o mare influenta asupra distantei pe care o poti atinge. Ma refer aici la ultimele fractiuni de secunda inainte ca plumbul sa fie lansat spre tinta. Pentru a obtine distante cat mai mari, plumbul trebuie sa atinga acum cea mai mare viteza si, aspect foarte important, trebuie sa putem valorifica toata energia cu care am incarcat lanseta in primele faze ale aruncarii. Aruncarea cu o lanseta de musca ilustreaza foarte bine ce incercam sa facem cu o lanseta de crap. Pentru a lansa musca, lanseta este incarcata progresiv cu o miscare lunga. Miscarea ne permite sa incarcam foarte bine lanseta. Miscarea incepe incet si pescarul mareste viteza in asa fel incat viteza maxima sa fie atinsa pe finalul lansarii, lucru care face ca lanseta sa se incarce. Ce inseamna "sa se incarce"? Inseamna ca blancul s-a incarcat cu o energie. Energia trebuie eliberata eficient pentru a fi folosita de fir, dar cum facem asta?
Un pescar de musca bun stie sa foloseasca energia si s-o transfere in fir pentru a-l lansa cat mai departe, insa un pescar de musca fara tehnica potrivita nu va atinge distante mari. De regula, motivul pentru care pescarul fara o tehnica adecvata nu poate lansa departe este ca a incetinit miscarea inainte sa dea drumul firului, facand ca lanseta sa se descarce si sa isi piarda energia acumulata. Sau n-a oprit lanseta corect in momentul lansarii, ceea ce duce la pierderea energiei sau la un transfer de energie deficitar. Inainte de aruncare, lanseta nu e incarcata in niciun fel, nu are energie acumulata. Energia trebuie creata prin aruncare. Cand miscam lanseta prin aer, blancul se incarca de energie. Cu cat viteza plumbului creste, cu atat creste si energia acumulata in blanc. In final, blancul s-a incarcat cu toata energia produsa in timpul miscarii si e gata sa o transfere. Energia trebuie transferata plumbului, nu pierduta.
Transferul de energie se face foarte simplu, trebuie doar sa oprim lanseta. Daca o oprim corect, energia acumulata trebuie sa se descarce undeva. Am oprit miscarea, lanseta curbata si incarcata vrea sa revina la normal si sa se indrepte si, prin asta, propulseaza plumbul cat poate de repede. Lansetele rigide fac asta mai bine decat lansetele moi. Daca nu oprim lanseta corect, blancul nu isi va descarca toata energia prin plumb, asa ca o parte din efortul nostru se risipeste. Dupa ce plumbul a fost aruncat, veti simti deseori ca lanseta va trage in jos, spre pamant. E rezultatul revenirii blancului si al energiei eliberate. Momentul acesta de revenire poate duce la incurcarea firului pe inele. Ca sa evitam lucrul acesta, poate fi util ca, dupa ce am oprit lanseta in aruncare, sa n-o tinem foarte strans. Felul in care oprim lanseta si eliberam energia este un element cu un mare impact asupra distantei si nu trebuie neglijat.
Clinciu Ciprian
30 septembrie 2024
Multumesc mult ptr aceste infor****** !





