Nadirea extinsa (2)
Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.
LOCURILE FIERBINTI
Unde pui farfuriile cu mancare? Unele structuri ies in evidenta mai mult decat altele. Majoritatea crapilor iubesc vegetatia. Crapii francezi - cu siguranta cei din Madine si Cassien - par atrasi mai ales de varietatea de broscarita care creste in Franta. Pe multe ape, adancimea este fundamentala. Exemplul evident e Cassien, dar si pe alte lacuri variatiile subtile de adancime - si gasirea adancimii la care crapii prefera sa se hraneasca in momentul acela - pot da rezultate. Imi plac adanciturile sau structurile izolate care apar in zone plate ale substratului. Prefer o albie sau o depresiune in locul unui platou, pur si simplu pentru ca mi se pare mai probabil sa adune hrana naturala si, ca atare, ar putea fi un loc de hranire.
Vechile albii de rau pot fi foarte discrete si greu de gasit, insa au perspectiva clara de a fi locuri naturale de hranire. De pilda, stiu in mare pe unde trece vechea albie a raului din zona centrala a lacului Chalet, dar poate sa-mi ia pana la doua ore s-o gasesc de fiecare data cand pescuiesc acolo. Pe lacul lui Simon Horton, Etang de Margot, exista cateva „gauri de crap" la aproximativ 100 de metri de cabana de pe mal. Cred ca stiu exact unde sunt, dar intotdeauna imi ia foarte mult sa dau de ele, iar ultima oara nu le-am gasit. Daca pe lacuri mici, de 6-7 hectare, poate fi atat de greu sa localizezi structuri a caror pozitie o stii cu aproximatie, cat de greu credeti ca este sa identifici cele mai promitatoare locuri de hranire de pe o zona vasta, intr-un ocean de apa dulce?
Cand ies pe apa cu sonarul in cautarea acestor locuri, am la mine un numar de balize H, care isi fixeaza singure adancimea si pot fi puse instantaneu. Daca esti pe o intindere de apa si-ti apare ceva interesant pe sonar, trebuie sa fii pregatit sa marchezi imediat locul. Pe suprafata apei nu exista repere, iar micile imagini atragatoare de pe ecranul sonarului pot sa dispara cu totul, daca nu le pui semn. Intr-o astfel de explorare, arunc pana la patru sau cinci balize in locurile cele mai convenabile, inainte sa decid pe care dintre ele voi pescui.





