Montura cu fir de par

kevin-maddocks.jpg Kevin Maddocks

Kevin Maddocks este unul dintre numele mari ale istoriei crapiste. Este considerat – alaturi de Lenny Middleton – inventatorul monturii cu fir de par. Autor al unei carti de referinta: Carp Fever (1981). Figura marcanta a anilor 70-80-90, pionier al lacurilor de mare anvergura, consultant pentru firme de prestigiu, realizator a numeroase de filme de pescuit, proprietar de lacuri in Marea Britanie si Franta. 

Data: 06 ianuarie 2015 1 comentariu

TESTE DE ACVARIU

 

Daca le dadeam crapilor o nada cum e porumbul dulce (sweetcorn) si aruncam si o boaba pusa pe un carlig printre celelalte, toate boabele nepericuloase erau mancate pana la ultima, in timp ce boaba care avea carligul era rareori atinsa si, oricum, era intotdeauna lasata la urma. M-am gandit ca asta se intampla probabil datorita greutatii carligului si am gasit o solutie de a-l face mai usor. I-am atasat o bucatica de polistiren flotant, asa incat boaba cu carligul avea acum aceeasi greutate cu boabele obisnuite. Am facut asta incercand bucati de polistiren de marimi diferite, pana cand am gasit una datorita careia carligul parea ca si-a pierdut greutatea, ramanand suspendat intre ape. Cand am pus acest carlig "echilibrat" in acvariu, avand pe el si o boaba de porumb ca momeala, iar alaturi am aruncat o mana de porumb dulce, pestii au cules boaba cu carligul la intamplare. Am repetat testele si rezultatul a fost acelasi. Boaba cu carligul nu a fost niciodata lasata la urma. Asta ne-a confirmat teoria ca pestii nu erau speriati de carlig, erau speriati de efectul carligului asupra momelii si de rigiditatea firului de forfac.

Kevin_Maddocks_Montura_cu_fir_de_par_10

Alta observatie interesanta facuta in aceasta etapa a fost ca pestele scuipa carligul si polistirenul dupa ce mesteca si lua boaba de porumb. De fiecare data. Am repetat experienta, s-a intamplat acelasi lucru. Apoi am legat carligul cu un monofilament de 6lbs (n.trad. In termenii de astazi, aproximativ 0,23mm, dar e posibil ca diametrul sa fi fost diferit in 1978), am pus o boaba de porumb si am aruncat momeala in acvariu, impreuna cu o mana de nada, ca de obicei. Uluitor, crapii erau atat de speriati de fir incat, de la bun inceput, s-au grupat in coltul opus al acvariului. Le-a luat cam jumatate de ora pana cand sa inceapa sa se hraneasca si au facut-o foarte prudent. In doua randuri, insa numai dupa mult timp, doi crapi au pus gura si pe momeala, dar au scuipat-o cu mare viteza si imediat s-au refugiat la celalalt capat al acvariului, urmati de alti crapi.

Kevin_Maddocks_Montura_cu_fir_de_par_5

Pana la urma, toate boabele de porumb din acvariu au fost mancate, cu exceptia celei care avea si carligul, si firul. Am lasat-o in acvariu pana dimineata, dar pestii nu s-au atins de ea. Am repetat testul, dar momeala n-a fost luata decat rar si numai dupa ce fusese respinsa in repetate randuri.

Acum era clar ca principala problema era firul, dupa cum si banuiam, si ca trebuia sa gasim o metoda prin care crapul sa nu il mai simta.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Andrei

16 martie 2018

Foarte fain scrisa povestea.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma