Misterele boiliesurilor (4) - Surse de proteina
Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.
PROTEINE LACTICE
O sursa de proteina pe care am mentionat-o deja si despre care se vorbeste foarte mult sunt derivatele laptelui. Sunt un fan al proteinelor lactice si, pana la un punct, folosirea proteinelor lactice potrivite va adauga valoare nutritiva oricarei nade. Am fost implicat la un moment dat intr-o dezbatere asupra lor si unul dintre participantii la discutie, care era impotriva proteinelor lactice, m-a intrebat: "Cand ai prins ultima oara un crap cu uger? Numai mamiferele se hranesc cu lapte, iar unii oameni nu suporta lactoza, asa ca laptele nu e grozav nici macar pentru noi!" Opiniile lui nu sunt o raritate si sunt foarte convenabile pentru pescarii zgarciti, insa exista o mare doza de neintelegere cu privire la proteinele lactice.
Laptele propriu-zis contine doar 3,2% proteina. De asemenea, contine si 5,2% grasimi si 3,2% carbohidrati sub forma de lactoza. Lactoza e partea la care unii dintre noi putem fi alergici. Cand vorbim de proteine lactice in relatie cu nadele pentru crap, ne referim la derivatele laptelui, cum ar fi caseina (80% proteina) sau proteina de zer (20% proteina). Se poate observa imediat ca ele sunt predigerate intr-un anumit grad, ca atare avem o proteina cu o valoare biologica ridicata. De fapt, proteina de zer este considerata cea mai digerabila sursa de proteina de pe planeta.
Caseina este partea insolubila a proteinei lactice. La pH 8, acelasi ca al tractului digestiv al crapului, devine solubila, dar acest stadiu suplimentar in circuitul digestiei o face mai putin digerabila decat proteina de zer, care este integral solubila si care, in consecinta, va fi mai usor digerata de crap. O fractiune a proteinei de zer care s-a dovedit extrem de atragatoare pentru crap si mreana este alfa-lactalbumina. Daca puteti face rost de alfa-lactalbumina potrivita, veti constata o diferenta vizibila in randamentul nadei, fiindca imbunatateste valoarea nutritiva a oricarui boilies, iar crapii se dau in vant dupa ea.





