Locuri fierbinti (3) - Masuratori de precizie crapista
Pescar de crap celebru si scriitor profesionist. Pescuieste la crap de la sfarsitul anilor 60. Incepand din anii 80, colaboreaza cu zeci de reviste din Marea Britanie si restul Europei. A publicat mai multe carti pe teme de nada. Cea mai cunoscuta este "The Beekay Guide to Carp Baits". In calitate de consultant, a colaborat cu firme de anvergura ca Daiwa sau Fox. In prezent, este consultant pentru Haith's si Nutrabaits.
TEHNICI DE MARCAJ
A plasa montura intr-un astfel de punct iti cere fie o mare precizie de aruncare, fie un vaporas de nadire. Sa presupunem insa ca vaporasele sunt interzise, asa cum sunt pe toate apele pe care pescuiesc de obicei. Se pune problema sa gasesti si sa regasesti acel punct cu ajutorul lansetei. Nu vreau sa scriu acum un articol despre plutele de marcaj, sa admitem ca stim sa gasim o structura cu ajutorul lor. Reamintesc ca in primul articol din aceasta serie am vorbit despre metoda lui Frank Warwick de a lucra simultan cu doua plute de marcaj, pentru a investiga structura in cele mai mici detalii. In sfarsit, dupa ce ai gasit locul, trebuie sa fii in stare sa arunci pe el inclusiv noaptea, lucru la care multi pescari se descurca greu. Degeaba te chinui sa descoperi locul fierbinte, daca arunci la intamplare si speri sa nimeresti pe aproape. Cum zicea un prieten, pe aproape nu e suficient de aproape.
Bun, ai lucrat cu pluta de marcaj (una sau doua) si ti-ai facut o idee asupra structurii. Cunosti topografia subacvatica din jurul ei si eventual ti-ai fixat un punct de pe aceasta structura despre care crezi ca ar putea fi mai productiv decat restul. Poate fi o mica abatere de la relieful substratului, o schimbare de adancime sau de contur sau chiar prezenta catorva pietre mai mari. Am prins primul meu crap de peste 15 kilograme pe un lac din Cornwall in care gasisem doua bucati de granit masive, care ieseau de pe un substrat altminteri destul de uniform. S-a dovedit ca acela era un loc fierbinte, care mi-a dat mult peste dupa aceea.
Cand stii unde vrei sa iti pui montura, nu-ti ramane decat sa asezi pluta de marcaj corect. Dupa ce a ajuns in pozitie, ia-ti un reper de pe malul opus, care sa fie usor de gasit si pe aceeasi linie cu pluta, daca se poate - de exemplu un copac, o biserica sau chiar o lumina, ceva pe care sa nu-l confuzi si, evident, care sa stea pe loc... in niciun caz o masina!
Ai nadit in jurul plutei de marcaj, acum vrei sa-ti plasezi montura cat mai aproape de ea, asa incat sa cada exact pe locul care te intereseaza. Exista mai multe tehnici de a obtine aruncari foarte precise. Iata care este cea mai buna din punctul meu de vedere.
In primul rand, arunca numai cu plumbul, fara montura. Cand ai reusit sa arunci exact unde vrei, cat mai aproape de pluta, intinde firul, pune lanseta pe suport si fa un nod de marcaj pe linia principala, intre inelul de plecare si mulineta. Se poate folosi un fir special de la Fox, Magic Marker. Dupa asta, poti atasa montura.





