Forfacuri de crap
Cartea de vizita a lui Steve Briggs este fabuloasa. Ca pescar de concurs, a castigat doua Cupe Mondiale. Ca pescar de trofee, are sute crapi mari prinsi pe lacuri din toata lumea. Statistic, este singurul pescar in palmaresul caruia figureaza crapi de peste 50lb din sase tari. Este autorul a sute de articole, a doua carti de anvergura si a numeroase filme. In prezent, este consultant pentru firmele britanice Solar si Nash.
MATERIALE DE FORFAC
Ca si in cazul carligelor, exista o abundenta de materialele de forfac. Alegerea materialului depinde de tipul de pescuit cu care ne confruntam. Firele textile cu camasa de plastic, cum sunt Super Mantis si Snakeskin de la Kryston, sunt printre cele mai populare in acest moment. Am dat destul de mult cu Super Mantis si cred ca, in ansamblu, e mai bun decat Snakeskin. Firele "imbracate" au avantajul ca sunt putin mai rigide decat cele fara camasa de plastic, ceea ce ajuta in cazul multor prezentari. Unii prefera totusi firele textile simple, fara camasa. Quicksilver, Merlin sau Super Nova de la Kryston sunt fire cu reputatie sigura, insa mie, de obicei, nu imi place sa folosesc un fir textil suplu pe toata lungimea forfacului. Firele suple sunt predispuse la incurcare si, deseori, nu ofera o prezentare prea buna, mai ales cand firul are tendinta de a pluti si sta pe fundul apei in forma de arc, ceea ce poate sa sperie pestele. Daca folosesc o montura combi, aleg un fir cu camasa de plastic.
De altfel, majoritatea pescarilor merg si ei in aceasta directie, cu fire textile cu sau fara camasa de plastic. Putini sunt cei care isi fac forfacul din monofilament, cu toate ca monofilamentul este un material foarte eficace. Cunoastem utilitatea unui fir ca Amnesia pentru monturi rigide, insa pana si monofilamentul cel mai simplu are o anumita valoare. Valoarea aceasta este ca nu se incurca si se intinde pe fund. Multe monofilamente, in special cele incolore, sunt aproape invizibile sub apa si, ca atare, cu greu pot fi detectate de peste. Vizibilitatea nu conteaza prea mult pe ape tulburi, dar pe lacuri cum e Cassien, unde apa este curata ca lacrima, un forfac invizibil poate sa fie un avantaj.
Lungimea forfacului e si ea un aspect caruia multi nu-i dau atentie, desi are un rol important. Majoritatea forfacurilor au intre 20 si 30 de centimetri, ceea ce e suficient in marea majoritate a cazurilor. Recunosc ca nu ma abat prea mult de la aceste dimensiuni, dar exista situatii, de exemplu cand pescuiesc pe ape cu multa vegetatie, cand las forfacul mai lung, dupa cum exista alte situatii cand il fac mai scurt. Daca fundul apei e curat si tare, iar pestii sunt ceva mai prudenti, atunci un forfac de 10 centimetri iti poate aduce trasaturi pe care nu le-ai fi avut cu forfacuri mai lungi.





