Forfacuri de crap
Cartea de vizita a lui Steve Briggs este fabuloasa. Ca pescar de concurs, a castigat doua Cupe Mondiale. Ca pescar de trofee, are sute crapi mari prinsi pe lacuri din toata lumea. Statistic, este singurul pescar in palmaresul caruia figureaza crapi de peste 50lb din sase tari. Este autorul a sute de articole, a doua carti de anvergura si a numeroase filme. In prezent, este consultant pentru firmele britanice Solar si Nash.
SOLUTIA LONG SHANK
Pierderea crapilor este o situatie cu care trebuie sa ne impacam uneori. De curand, am citit cu groaza povestea unui pescar care, pe lacul Rainbow din Franta, a intepat in jur de 25 de crapi, dar i-a pierdut pe toti si a terminat partida fara sa prinda nimic! Am inteles ca majoritatea pestilor scapati au scuipat carligul, o tehnica la care crapii din lacul Rainbow sunt mari maestri. Sunt sigur ca un alt model de carlig ar fi putut da rezultate mai bune, cel putin eu as fi schimbat carligele fara sa ezit. Mi s-a intamplat sa trec prin asa ceva, dar cand am fost la Rainbow am dat pentru prima oara cu carlige Hutchinson Grippa si am fost foarte multumit de ele. N-a fost o partida prea agitata, dar am avut cateva trasaturi si n-am pierdut nici un peste, fiind singurul pescar de pe lac in saptamana aceea care se putea mandri cu asa ceva. Faptul ca pestele iti scuipa carligul e o situatie pe care trebuie sa incerci s-o elimini.
Spre deosebire de Long Shank Nailer, Grippa sunt carlige cu tija scurta. Exista intotdeauna discutii in legatura cu asta. Care carlig e mai bun, cu tija lunga sau cu tija scurta? Ambele sunt bune, dar in diferite situatii. Acum cativa ani, la Sarulesti, dadeam cu carlige cu tija lunga Hutchinson Precision Long Shank (modelul nu se mai produce, dar exista modele similare pe piata, de pilda, Solar Long Shank), care s-au dovedit mult mai eficace decat carligele cu tija scurta. Asa ca in partida urmatoare, de la Cassien, aveam toata increderea in aceste carlige. In mod neasteptat, am pierdut cativa pesti unul dupa altul, m-am intors la carligele cu tija scurta, iar problema a disparut. Asta arata ca solutia unei probleme, pe un anumit lac, poate sa nu fie valabila pe alt lac.
Cred ca, in multe situatii, folosim carlige mai mari decat ar fi necesar. Parem atrasi de teoria potrivit careia, la peste mare, trebuie carlige mari. Uneori e adevarat, dar alteori rationamentul acesta se intoarce impotriva pescarului. Carligele mari sunt mai putin ascutite decat cele mici si, dupa cum s-a constatat, carligele mici patrund mai bine si se fixeaza mai bine in carne decat cele mari. Carligele mari sunt si mai grele, iar pestele le poate vedea mai usor. Putini pescari se gandesc la asta, insa pestele poate evita o montura datorita carligului.





