Boiliesuri dipuite
Mark Bryant este proprietarul firmei de nada Baitworks, fondate in 2005 si renumite pentru calitatea produselor. Colaboreaza cu articole in presa de specialitate din Anglia. Este consultant pentru Korda si Trakker.
DIPUIREA BOILIESURILOR DATE CA NADA
Dipuirea boiliesurilor poate fi folosita si ca metoda de pastrare pe termen scurt sau mediu. Multi pescari ma intreaba cum sa pastreze boiliesurile proaspete, fara riscul de a mucegai dupa cateva zile. Un mod foarte simplu este de a reduce cat mai mult actiunea bacteriilor care ataca nada. Un boilies proaspat, fara conservant, rezista in jur de trei, patru zile pe balta, in functie de ingrediente si, mai ales, de umiditatea pe care o contine. Majoritatea firmelor care produc nada de buna calitate au grija ca boiliesurile sa fie uscate corect dupa fierbere, pentru a le reduce umiditatea. Daca boiliesurile sunt ambalate prea repede, inainte sa fie uscate corespunzator, vor fi mai umede si, ca atare, mai grele. Faptul ca sunt mai grele inseamna un profit mai mare pentru firma producatoare, dar in acelasi timp mareste riscul ca boiliesurile sa se strice. Umezeala e principalul inamic al boiliesurilor.
Umezeala poate fi combatuta direct pe balta cu diversi conservanti naturali, cum ar fi sarea sau zaharul. Majoritatea firmelor produc dipuri complementare pentru fiecare gama de boilies. Multe dintre aceste dipuri sunt pe baza de glicerina, iar glicerina are un rol de conservant si prelungeste viata boiliesurilor pastrate de-a lungul partidei. Unele dintre cele mai bune dipuri contin extracte marine, cum ar fi proteina de peste solubila (L030) sau belachan lichid. Atat proteina de peste solubila, cat si belachanul lichid sunt atractanti fantastici pentru crap si au un continut ridicat de sare. Dipurile pe care le produce firma mea folosesc atat proteina de peste solubila, cat si belachan lichid, ambele avand si rol de conservant, pe langa rolul important de atractie.
Daca nu sunteti siguri ce contine dipul pe care vreti sa-l cumparati, va recomand sa intrebati producatorul, care va poate spune ce dipuri sa folositi cu rol de conservant. Daca producatorul nu e dispus sa va spuna, adresati-va altui producator. Aplicarea dipurilor e foarte simpla. Turnati dipul peste boiliesuri la inceputul partidei. La 1kg de boilies puneti 50-60ml de dip si agitati boiliesurile pana cand sunt complet glazurate in dip. Dipul va fi absorbit treptat si asta-i tot, boiliesurile vor putea fi pastrate intr-o galeata pe durata partidei fara sa mucegaiasca. Fir intins!
Traducere de Vlad Pavlovici
gabi
25 noiembrie 2014
vreau si eu 1 borcanel daca se poate





