Atractia meduzei
Pete Castle este un pescar englez de succes, autor de articole pe teme diverse, pentru reviste din toata Europa. Expert in film si fotografie. A produs o serie de filme foarte apreciate de public, cum sunt "Summer Haze" sau "Autumn Moon", pentru Free Spirit. Consultant pentru firmele Korda si Free Spirit. Conduce scoala de fotografie ClickCarp, dedicata in mod special fotografiei de pescuit.
PASTRAREA VIERMUSILOR
Se pot cumpara viermusi de marimi si culori diferite. La crap, prefer de fiecare data viermusii mari si rosii. Imi plac viermusii rosii pentru ca, macar sub aspect vizual, sunt mai apropiati de larvele de chironomide, care constituie hrana naturala a crapului si cu care pestii se hranesc la intensitate maxima. Pe piata din Anglia se gasesc si viermusi albastri, verzi sau in diverse tonuri fluorescente, dar din punctul meu de vedere nu prezinta interes. Viermusii ii tin amestecati cu malai, nu cu tarate, pentru ca malaiul le indeparteaza mirosul si este si mai apropiat de nada decat taratele.
Pentru partide scurte, cel mai bine este sa fie pastrati in cutii cu aerisire, umplute pe jumatate. Altfel, daca recipientul e umplut cu varf, viermusii se incalzesc si nu rezista prea mult. Mai au nevoie sa si respire si de aceea un capac gaurit e mai bun decat unul etans. Pe vreme calda, modul cel mai bun de a-i tine este la racoare. Puneti cutia cu viermusi intr-o geanta izoterma, alaturi de cateva pachete de gheata. Nu inchideti geanta ermetic, fiindca au nevoie de aer. In conditiile astea, viermusii se pot pastra inclusiv vara, in partide lungi.
Asta nu inseamna ca viermusii "infierbantati" nu au avantajele lor. De exemplu, daca au stat prea inghesuiti in cutie, devin flotanti si se ridica usor in masa apei, fie ca ies din feeder, fie ca sunt eliberati de sacul solubil - si pot fi foarte atragatori pentru peste.
Pe vreme rece, viermusii devin inactivi si e posibil sa nu mai iasa din feeder. Ca sa rezolv problema, am inversat sistemul folosit vara, cand le pun gheata, si le-am pus o sticla de apa fierbinte in lada izoterma. Dupa o jumatate de ora de stat la caldura, se invioreaza si ies rapid dintr-un feeder de mare capacitate chiar si pe ger.
Daca va ganditi sa luati viermusi la o partida lunga, la distanta mare (cum ar fi in strainatate), metoda cea mai buna pe care o stiu este sa-i inchideti intr-o cutie in care sa nu se poata misca, sa-i tineti cateva zile, dupa care sa-i resuscitati. Pentru asta, umplu o galeata cu varf, ii indes bine, pun capacul si sigilez marginile galetii. Viermusii devin imobili si asta le permite sa stea vii pe durata calatoriei. Nu-i tin asa decat maxim 48 de ore, dupa care ii las sa respire ca sa-si revina. In felul acesta, poti avea viermusi proaspeti inclusiv la sfarsitul partidei. Mai am la mine si un kilogram de malai, ca sa-i usuc daca e nevoie.





