Atractia meduzei
Pete Castle este un pescar englez de succes, autor de articole pe teme diverse, pentru reviste din toata Europa. Expert in film si fotografie. A produs o serie de filme foarte apreciate de public, cum sunt "Summer Haze" sau "Autumn Moon", pentru Free Spirit. Consultant pentru firmele Korda si Free Spirit. Conduce scoala de fotografie ClickCarp, dedicata in mod special fotografiei de pescuit.
MONTURI SI MATERIALE
Din punctul meu de vedere, principalul aspect al pescuitului cu viermusi este montura. La inceput, foloseam si eu metoda cu ac si ata. Insiram viermusii pe aceasta ata si o legam de un anou prins la capatul firului de par. Alternativa era, dupa cum am aratat, metoda cu superglue. Acum folosesc clipsurile speciale, indiferent de tipul monturii. Cu putina atentie, poti sa pui intre 15 si 20 de viermusi pe un clips mic.
Ca sa faceti o montura D, luati un monofilament in jur de 0,35 mm si faceti un nod fara nod pe carlig. Lasati o coada in partea dinspre varful carligului, ca si cum ar fi un fir de par. Pe acest fir puneti un anou mic si apoi treceti-l prin ochet. Cu o bricheta, ardeti capatul firului si veti avea o proeminenta care se va bloca in ochet si va tine firul pe loc. Acum bagati clipsul pentru viermusi prin anou.
Ca sa faceti o montura cu fir de par, nu trebuie decat sa legati clipsul de firul de par cu un nod Grinner, dupa care faceti nodul fara nod in jurul carligului. Simplitatea intruchipata. Nu in ultimul rand, incercati sa puneti clipsul cu viermusi in loc de opritor pe o montura cu boilies sau alune tigrate.
Cand am descoperit pescuitul la viermusi, ca sa pot nadi cu viermusi in jurul monturii, lucram cu saculeti solubili. Am inceput sa ma uit insa mai atent la diversele tipuri de feedere inchise, care se gaseau in magazine la sectiunea de stationar. Niciunul nu parea suficient de mare. Am batut magazinele la cap ca sa-mi faca rost de ceva mai voluminos si mi-au adus unele de 70 g. Diferenta dintre nadirea cu feedere si nadirea cu saci solubili este ca feederele elibereaza viermusii treptat, in timp ce sacii ii elibereaza dintr-odata.
Mai e si faptul ca unele feedere au un numar mic de gauri, asa ca viermusii ies lent. Daca poti sa inghesui cat mai multi viermusi intr-un feeder, atunci nu vor mai avea libertate de miscare si vor scapa si mai greu. Am facut teste cu feedere incarcate la maxim, pe care le-am aruncat in apa si le-am scos dupa ceva timp si inca mai erau pline pe jumatate. Feederele sunt foarte bune si la pescuitul activ din sezonul rece, cand incerci cat mai multe locuri ca sa vezi daca poti gasi pestele. Pe scurt, sunt excelente si le folosesc nu in loc de saci solubili, ci impreuna cu ei. Sacii produc o nadire instantanee in jurul momelii, in timp ce feederele produc una constanta si lenta, de intretinere.





