Atractia meduzei
Pete Castle este un pescar englez de succes, autor de articole pe teme diverse, pentru reviste din toata Europa. Expert in film si fotografie. A produs o serie de filme foarte apreciate de public, cum sunt "Summer Haze" sau "Autumn Moon", pentru Free Spirit. Consultant pentru firmele Korda si Free Spirit. Conduce scoala de fotografie ClickCarp, dedicata in mod special fotografiei de pescuit.
INTRODUCERE
Popularitatea viermusilor in pescuitul la crap a atins dimensiuni extraordinare in ultimii ani. Pentru cei mai multi pescari de stationar, viermusii sunt de o buna bucata de vreme momeala preferata, dar pescarii de crap nu au inceput sa-i descopere decat recent.
Mult timp, crapistii i-au privit doar ca pe o momeala alternativa, care merita incercata in sezonul rece, dar viziunea aceasta s-a schimbat si, la ora actuala, viermusii sunt utilizati in cantitati mari pe toata durata sezonului, inclusiv in partide lungi, chiar si la partidele facute in strainatate sau in concursuri. (n. trad. Concursurile de crap din Marea Britanie permit folosirea viermusilor atat ca nada, cat si ca momeala, spre deosebire de cele din alte tari.) Aplicarea pe scara din ce in ce mai larga a nadelor asa-zise naturale, adica avand un profil natural accentuat, cum ar fi de pilda peletele de chironomide sau extractele de scoica, a dus si la o crestere a interesului pentru viermusi. Mai sunt insa destui pescari care au ezitari in privinta lor, mai ales fata de folosirea lor in masa.
Cine n-a fost, la un moment dat, in situatia de a da orice pentru o trasatura si n-a cautat solutii pentru a convinge pestele sa manance? Magazinele sunt pline cu tot felul de nade numai bune de incercat si esti tentat sa cheltuiesti o avere ca sa duci tot magazinul pe balta! In conditiile astea, cati pescari mai acorda atentie viermusilor? Viermusii sunt insa o nada (sau o momeala) dupa care crapii se dau in vant. In ultimii ani, am inceput sa iau viermusi la mine din ce in ce mai des si, pentru ca i-am folosit mult, am ajuns sa invat nu numai cum sa lucrez cu ei cat mai bine, dar si cum sa-i pastrez in partide lungi. Inainte pescuiam cu viermusi morti, scosi de la congelator, dar in ultimul timp am dat cu viermusi vii si am avut cateva partide fantastice.





