Strategii, nade, echipamente (2)

steve-briggs.jpg Steve Briggs

Cartea de vizita a lui Steve Briggs este fabuloasa. Ca pescar de concurs, a castigat doua Cupe Mondiale. Ca pescar de trofee, are sute crapi mari prinsi pe lacuri din toata lumea. Statistic, este singurul pescar in palmaresul caruia figureaza crapi de peste 50lb din sase tari. Este autorul a sute de articole, a doua carti de anvergura si a numeroase filme. In prezent, este consultant pentru firmele britanice Solar si Nash.

Data: 06 mai 2015 0 comentarii

MONTURI

 

De-a lungul timpului, am dat cu o multime de monturi. Unele au fost foarte simple, altele - mult mai complicate. Am trecut prin diferite etape, iar montura pe care o foloseam depindea de felul in care priveam lucrurile si de ceea ce consideram ca imi da cele mai bune sanse sa scot pestele pe mal. Incerc sa privesc lucrurile cat mai clar si mai functional si sa nu ma las prins in tot felul de experimente.

Strategii_nade_echipamente_28

O mare parte dintre monturile mele se bazeaza pe stilul combi. Probabil ca asta pleaca de la epoca in care au aparut segmentele rigide (stiff boom) in lumea monturilor. Mi-a placut ideea monturii rigide de la bun inceput, dar am preferat un material suplu in dreptul carligului. Initial, combinatia era folosita mai ales la monturi de pop-up, dar a dat rezultate atat de bune incat am preluat-o cu succes la aproape toate monturile. Materialele utilizate depindeau in mare masura de apa pe care pescuiam la vremea aceea. La Farlows (n.trad. Lac cu o suprafata de 10 hectare, situat la periferia Londrei), de exemplu, segmentul rigid era din Amnesia 20lb, in timp ce partea supla o legam cu Kryston Super-Nova sau Silkworm de 15lb. La Sarulesti, segmentul rigid era din Fireline de 80lb, iar partea supla, din Quicksilver de 45lb. Se poate vedea ca era o montura foarte versatila si care dadea rezultate in numeroase situatii. Era prima mea alegere pe ape dintre cele mai diferite, de la Wraysbury la Cassien, pentru ca mergea peste tot. Foloseam invariabil doua materiale diferite, un monofilament rigid si un textil suplu. Nu lucram cu fire combi pentru ca, indiferent cat erau de bune, partea rigida nu era niciodata suficient de rigida ca montura sa stea exact cum voiam.

Strategii_nade_echipamente_19

Lungimea monturii e un subiect care se discuta din cand in cand. Nu mi se pare un lucru atat de important, cum li se pare altora, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa nu fie corecta. As zice ca, daca nu stiu sigur ce lungime sa pun, am tendinta sa las forfacul mai lung. Multi aleg solutia opusa si considera ca monturile mai scurte ii ajuta sa intepe mai bine, dar cand le-am incercat am avut prea multe trasaturi ratate sau pesti agatati chiar de marginea gurii. In general, se poate spune ca monturile mele nu variaza prea mult ca lungime, sunt intre 25cm si 30cm. Nu mi-am facut niciodata griji din pricina unei lungimi mai mari, ba chiar cred ca deseori iti ofera o prezentare mai buna. Recent, am lucrat cu forfacuri de 65cm si au dat rezultate, pestele era intepat foarte bine. Totul depinde de situatie. Am testat monturile lungi pe lacuri foarte maloase si supuse la o mare presiune din partea pescarilor si am prins destui crapi cu ele ca sa stiu sigur ca n-a fost o intamplare. Poate singurul caz in care lucrez cu monturi mult mai scurte este cel al monturii rigide articulate, unde segmentul principal are 10cm, iar segmentul carligului are 4cm. Cum spuneam, folosesc diferite monturi in diferite imprejurari si incerc sa adaptez montura la situatia si la locul in care ma aflu.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma