Proiectul Varlaam
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
GRADUL DE DIFICULTATE
Vlad Pavlovici: Revenind la gradul de dificultate al lacului, cel fel de probleme pune si cum pot fi rezolvate?
Madalin Barnea: Varlaam nu e un lac usor, desi la prima vedere nu pare nici dificil. Distantele de pescuit sunt accesibile, 100-150m, cel mult 200m in unele locuri, pe multe standuri nu ai niciun fel de agatatura, standurile sunt confortabile. Dificultatea apare din alte directii. In primul rand, lacul nu e carpodrom, adica nu e suprapopulat si de aici vin problemele. Trasaturile nu apar imediat. Daca nu poti sa gasesti pestele, exista si riscul sa nu apara deloc.
Cand stau 24-48 de ore fara sa vada trasaturi, unii incep sa faca greseli. Schimba lansetele prea des, apeleaza la nade de atractie rapida, cum ar fi boiliesurile solubile, care din pacate pentru ei atrag in primul rand carasul, care le scoate lansetele de pe vad. Pestele are multa hrana naturala, de asta a si ajuns la dimensiunile actuale, si nu se repede sa se hraneasca daca ii dai niste nada. Locurile bune se pot schimba de la o zi la alta, lucru normal pe o balastiera cum e Varlaam, dar care deruteaza. Pescarii sunt influentati de rezultatele care s-au obtinut pe anumite locuri, asteptandu-se sa prinda din start doar pentru ca s-au asezat pe locurile respective, dar asta nu se intampla automat. In schimb, poti avea partide foarte bune pe standuri mai putin cautate. Lipsa rabdarii sau lipsa increderii fac lacul si mai dificil decat este. Pescarii trebuie sa caute pestele in permanenta si sa pescuiasca efectiv, nu sa se bazeze numai pe informatiile primite de la altii. Fiecare stand are locuri fierbinti si posibilitati multiple, daca stii sa le exploatezi.
Faptul ca se poate pescui plantat da pescarilor mari avantaje si, dupa ce inveti lacul, iti poate oferi satisfactii imediate. Lucrul cel mai important este ca in lac sunt multi crapi mari, in orice moment poti sa prinzi un trofeu de peste 20kg, dar fiecare peste conteaza si fiecare trasatura iti da emotii. Din punctul meu de vedere, problemele cele mai mari tin de zonele pline de scoici, unde firele pot fi taiate instantaneu si pestele ramane se traga dupa el montura, de care speri sa scape. Zonele astea se gasesc pe ambele sectoare si de asta avem reguli stricte in privinta monturilor. Pe sectorul B, se adauga dificultatea pescuitului in bradis. E un sector mai curand incomod, decat dificil, dar e cu atat mai incitant pentru pescarii cu experienta.
Cristi
16 iunie 2014
Foarte interesant articolul! Felicitari.
Imi puteti spune va rog c-am cat costa un crap de 15kg? De unde se pot procura asemenea pesti, cu acte! Foarte important, pe viitor as dori sa intru un posesia unui lac si as dori sa stiu c-am cat costa un peste de 15kg.





